Succesvol ondernemen in de Gastvrijheidsbranch
04 juli 2023 
3 min. leestijd

Succesvol ondernemen in de Gastvrijheidsbranch

Succesvol ondernemen dat willen we natuurlijk allemaal, maar wat is succesvol? ‘’Om succesvol te kunnen zijn moet je eerst voor jezelf bepalen wat succes is’’. Dat klinkt gek, of toch niet? Want het belangrijkste criterium voor succesvol ligt bij jouzelf! Wanneer heb jij voor jezelf succes behaald. Wanneer is jouw missie geslaagd, wat geeft jou dat wauw gevoel. Creëer je eigen strategie op weg naar succes, onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

Stel doelen en vier de weg ernaar toe 

Ga na voor jezelf, waar wil ik over 10 jaar staan. Wat wil je bereikt hebben met jouw gastenverblijf. Als je dat in kaart heb gebracht kun je gefocust aan de slag gaan om je doel te gaan bereiken. Door je doel op te knippen in meerdere mijlpalen kun je tussentijds je succes vieren. Want succes is niet pas op het moment dat je doel bereikt is. Maar succes is de weg naar jou einddoel toe. Vier de weg naar jou einddoel. 

Stel voor jezelf doelen op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je zult merken dat deze twee hand in hand gaan.

Geen hoe of wat, maar waarom

De meest succesvolle bedrijven zijn niet opgebouwd uit een hoe of een wat. Maar succesvolle bedrijven zijn gebaseerd op een waarom. De waarom vraag is de vraag die jij als ondernemer kunt beantwoorden. Jij bent het hart van jouw onderneming. Waarom ben jij met jouw gastenverblijf begonnen, wat drijft jou om dit te doen. De waarom achter je bedrijf is de reden dat gasten bij jou willen zijn! Gasten voelen de passie, die voelen gedrevenheid en bovenal willen gasten maar wat graag horen wat jou drijft om hen het naar het zin te maken! Ga jezelf eens na, het moment dat jij iemand met volledige passie hoort praten over zijn of haar vak. Dan gaat je enthousiasme hiervoor toch automatisch bruisen? 

Strategisch plan om succes te behalen

Strategie, ontwerp jouw eigen strategie om je doelen te behalen. Om je doel te behalen is het belangrijk om een doelgroep te bepalen. Voor welke groep gasten ben jij de perfecte locatie? 

Wat zijn de behoeften van deze specifieke doelgroep. Door deze behoeften goed in kaart te brengen kun jij van extra waarde zijn voor jou gast. Nadat je de behoeften in kaart heb kun je actief gaan inspelen op specifieke wensen van jou gasten. 

Bepaal vervolgens op welke manier je deze doelgroep gaat bereiken. Welke kanalen en middelen zet jij in om jou doelgroep te benaderen en ervan te overtuigen dat ze voor jou locatie moeten kiezen. En hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw gast voor jou locatie gaat kiezen? 

En bovenal als de gast voor jouw locatie gekozen heeft, hoe zorg jij ervoor dat de gast niets liever wilt dan weer bij jou terugkomen! 


Wees dol op feedback

Succesvolle ondernemers zijn dol op feedback. Veel feedback! Je goede vrienden en familie, daar ontvang je veel support van. Want wellicht hebben zij jouw gastenverblijf al uitgebreid getest. Toen je begon stonden zei te popelen om als eerste te komen proefslapen. Feedback van bekende kan erg goed werken, zolang je maar echt naar oprechte feedback vraagt. Want deze groep kijkt automatisch met trots en een iets licht roze bril op. 

Vraag jouw gasten naar oprechte feedback. Vraag meer dan een simpele ‘’ was alles naar wens ‘’ bij het vertrek. Informeer tussentijds bij je gasten, hoe bevalt het verblijf, heeft u tips, heeft u wensen. Ga in gesprek met jouw gast. Hierdoor kom jij erachter waar de behoeften liggen. 

En een hele fijne groep om feedback van te krijgen zijn collega ondernemers uit dezelfde branche. Professionals kijken met een ander blik naar je organisatie. Feedback vragen van collega ondernemers en andere professionals kan jou op hele mooie nieuwe inzichten brengen. Zie je collega’s dus niet als concurrentie, maar juist als versterking voor jouw onderneming. 

Blijf AAN je bedrijf werken

Werk niet alleen in je bedrijf, maar werk aan je bedrijf. Uiteraard zijn de dagelijkse werkzaamheden erg belangrijk. Maar pas op dat je niet in een routine beland waarin je vergeet aan je bedrijf te werken. Opgeslokt door alle fysieke klussen die zich op een dag voordoen. Want dat is hoe het snel gaat. Gasten ontvangen, schoonmaken, administratie, mails beantwoorden, boekingen, ontbijt verzorgen, de tuin, inkopen en ga zo maar door. 

Door van een afstand naar jouw bedrijf te kijken kun je inspelen op de markt. Door bezig te blijven met inventariseren van de behoeften van jouw gasten weet je waar je aan moet werken. Sta met regelmaat stil bij hoe het ervoor staat met je doelstelling. Word geen medewerker binnen je eigen bedrijf maar blijf structureel strategisch aan je bedrijf werken. 

 


Lees voor meer informatie over ondernemen in de Gastvrijheidsbranche ook de andere artikelen. 

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen