Loyaliteitsprogramma alleen voor grote jongens? NEE!
26 oktober 2023 
3 min. leestijd

Loyaliteitsprogramma alleen voor grote jongens? NEE!

Loyaliteitsprogramma voor gastenverblijven 

Een loyaliteitsprogramma, zie het als een speciaal ‘’dank je wel’’ van jou aan je gast. Loyaliteitsprogramma, dat klinkt misschien als iets wat alleen hele grote bedrijven inzetten. Maar niets is minder waar! Juist voor kleinere en middelgrote gastenverblijven is zo’n programma ook heel gunstig. Door middel van de inzet van zo’n programma laat jij je gasten weten dat je ze graag terug wilt zien. Je moedigt ze aan terug te keren naar jouw verblijf. Nou dat is dus echt niet iets voor alleen de grote jongens! Want iedere ondernemer wilt toch terugkerende gasten?

Voordelen van een loyaliteitsprogramma 

Voor zowel de ondernemer als gast zitten er goede voordelen aan het toepassen van een loyaliteitsprogramma. We nemen je graag mee in de voordelen die het voor jou als ondernemer kan bieden. En uiteraard de voordelen voor je gast, zodat ze nog liever naar jouw bedrijf terugkeren!

Binding: Door het toepassen van zo’n programma maak je binding met je gast. Gasten worden aangemoedigd om terug te keren naar je bedrijf. Je zorgt ervoor dat ze niet zoekraken, maar juist verbonden blijven met je bedrijf.

Verhoogde omzet: Door herhaalboekingen en het aantrekken van terugkerende gasten kun je omzet verhogen. In plaats van dat een gast voor een volgende vakantie of uitje weer naar een andere plek gaat, komt deze weer bij jou terug. Daarbij kun je in je loyaliteitsprogramma upsell toepassen. Door korting te geven op extra faciliteiten waar de gast anders misschien geen gebruik van zou maken.

Mond tot mond reclame: Gasten die tevreden zijn over een goed loyaliteitsprogramma zullen dit doorvertellen aan andere potentiële gasten.

Inzicht in gegevens: Met een loyaliteitsprogramma heb je inzicht in de gegevens van je gast. Zo kun je bijvoorbeeld zien op welk moment je gast graag bij je is en waar ze gebruik van maken. Dit is waardevolle informatie voor marketingcampagnes.

Persoonlijke service: Door bovenstaande gegevens en data te verzamelen kun je gasten een persoonlijk aanbod doen. Leer je gast beter begrijpen en anticipeer op hun behoeften.

Speciale aanbiedingen: Seizoensgebonden acties of juist je laagseizoen een boost geven. Gasten uit je loyaliteitsprogramma kun je hier extra speciale aanbiedingen geven.

Concurrentievoordeel: Neem een streep voor op je collega’s! In een concurrerende markt is het van belang dat je je blijft onderscheiden. Maar vooral ook dat je gasten aan je bedrijf blijft binden.

"Het kost jaren om vertrouwen op te bouwen en slechts enkele seconden om het te verbreken. Loyaliteit is gebaseerd op vertrouwen."  

Welke vormen van loyaliteitsprogramma? 

Puntensysteem: Je gast verdiend punten bij elk bezoek. Je kunt dan denken aan een x aantal punten per verblijf. Of een aantal punten tot verhouding van het af te rekenen bedrag. Deze punten kunnen dan vervolgens weer ingewisseld worden voor korting of gebruik van faciliteiten.

Kortingsprogramma: Bij een kortingsprogramma ontvangt je gast direct korting. Deze hoeft hier niet voor te sparen. Men krijgt bijvoorbeeld altijd bij een tweede bezoek of meer een vast bedrag korting op het verblijf.

Tiered-programma: Een tiered-programma, ofwel stappen programma heeft verschillende niveaus. Gasten kunnen een hoger niveau bereiken als ze bijvoorbeeld vaker terug komen of extra gebruik maken van faciliteiten. Bij elk niveau horen dan weer bijpassende voordelen. Bijvoorbeeld bij twee terugkerende bezoeken brons = 5% korting, bij 5 bezoeken zilver = 10% enzovoorts. Dit is helemaal naar wens en passend bij de mogelijkheden van het bedrijf in te delen.

Verjaardag programma: Je gast krijgt een speciale aanbieding op zijn of haar verjaardag toegestuurd. Dit is voor gastenverblijven een goede optie. Want wie zijn verjaardag nou niet in zijn favoriete B&B of vakantiehuisje vieren?

VIP programma: Het VIP programma is speciaal voor de meest loyale gasten. Deze gasten krijgen extra voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om als eerste je nieuwe arrangement te boeken. Voorrang op bijvoorbeeld speciale activiteiten tijdens de feestdagen. De beste tafel of kamer in je verblijf en extra persoonlijke service of privileges.


Loyaliteitsprogramma integreren in je bedrijf 

Om een loyaliteitsprogramma te integreren in je bedrijf hoef je echt geen groot bedrijf te zijn! Start eenvoudig met een duidelijk doel te stellen. Neem bijvoorbeeld als doel het verhogen van het aantal herhaalbezoeken. Je kunt beginnen met een eenvoudig puntensysteem of stempelkaart om de kosten en complexiteit zo laag mogelijk te houden. Zorg dat je je loyaliteitsprogramma goed kenbaar maakt bij je gasten. Ze moeten immers wel weten dat het bestaat en welke voordelen ze ervan krijgen!

Als klein bedrijf kun je vaak een persoonlijke benadering behouden. Gebruik deze kracht om je loyaliteitsprogramma extra speciaal te maken. Denk aan handgeschreven bedankkaartjes, persoonlijke begroetingen bij aankomst, en aandacht voor specifieke gastenvoorkeuren.

Pak die extra kans om je gasten aan je te binden! Wil jij van a tot z weten hoe je een waardevol loyaliteitsprogramma opzet binnen je gastenverblijf? Word lid van onze community en volg de complete cursus!

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen