Het belang van goede communicatie in een gastenverblijf
21 juli 2023 
3 min. leestijd

Het belang van goede communicatie in een gastenverblijf

Goede communicatie is van onschatbare waarde in een bedrijf. Het speelt een cruciale rol in alle lagen van de organisatie voor het behalen van succes. Het is de sleutel tot een goede samenwerking, het opbouwen van goede relaties zowel met je gast als met bijvoorbeeld leveranciers en collega’s. Goede communicatie is niet zomaar van zelfsprekend. Het vereist voortdurend aandacht en ontwikkeling. De investering in communicatie is van belang voor het succes en de groei van je bedrijf.

Interne communicatie

Of je nu met alleen je partner samenwerkt of je hebt een team van 20 collega’s met je meewerken. Het belang van goede interne communicatie is altijd erg groot. Door allen een open houding daarin aan te nemen stel je elkaar in staat om ideeën, vragen en zorgen te delen. Het biedt mogelijkheid om elkaar te horen en te zien binnen een organisatie. Op deze manier kunnen obstakels en knelpunten snel worden opgelost waardoor de productiviteit, werksfeer en efficiëntie toenemen. Hoe fijn als je gast tegen 1 collega de wens heeft uitgesproken, en dit via deze collega op de juiste afdeling terecht komt. Interne communicatie is van groots belang voor de ervaring van je gast.

Efficiënte interne communicatie werkt het beste als je gebruik maakt van moderne communicatie-tools. Dus weg met de losse post-its, kladbriefjes en mededelingen op de gang tussendoor. Maar breng structuur aan in je communicatieproces. Hiervoor zijn vele handige apps en programma’s die er perfect voor zorgen dat alles soepel verloopt. Je zult hier snel de voordelen van gaan opmerken.

Communicatie met de gast

In de hospitality branch kan de manier van communiceren doorslaggevend zijn voor een tevreden of ontevreden gastbeleving. Goede communicatie stelt je in staat om de behoefte en verwachtingen van je gast te begrijpen en hierop in te kunnen spelen. Dit proces begint vanaf het eerste contactmoment. Dit eerste contactmoment kan bijvoorbeeld zijn het zien van een advertentie van jouw bedrijf op socialmedia. Wat staat er in deze advertentie vermeld, deze vrij afstandelijke vorm van communicatie schept de eerste verwachting bij je gast. Of neem bijvoorbeeld de mail die de gast ontvangt zodra ze een boeking hebben gemaakt. Weet de gast nu precies van te voren waar ze aan toe zijn?


Gedurende het verblijf

Een open en vriendelijke manier van communiceren vanaf het moment van inchecken maakt dat de gast zich gehoord voelt. Een duidelijke uitleg bij de incheck zorgt ervoor dat de gast met zo min mogelijk vragen achterblijft. Als er tijdens het verblijf problemen, vragen of speciale verzoeken ontstaan is het van uiterst belang om goed naar de vraag of wens van de gast te luisteren. En op een heldere, nette manier te laten weten op welke manier je aan de wens kan voldoen.

Goede communicatie gaat nog een stapje verder dan alleen bij een vraag een oplossing bieden. Door vooraf de wens van de gast geïnventariseerd te hebben kun je goede aanbevelingen doen om het verblijf te optimaliseren. Vang je tijdens het inchecken op dat een gast ter gelegenheid van een verjaardag komt? Biedt een lekkere fles wijn aan op de kamer. Vang signalen op, hiermee maak je jouw service uniek. Wacht dan ook niet tot de gast je bedrijf gaat verlaten met het vragen naar hun ervaring. Maar informeer oprecht tijdens het verblijf naar hun ervaring. Zo kun je tijdens het verblijf optimaliseren.

Na afloop van het verblijf

Gasten zullen zeker terug keren naar een plek waar ze zich gezien en gehoord voelen. De extra service die jij geleverd heb doormiddel van goed communiceren is erg waardevol. Je zal enorm profijt ondervinden in mond-tot-mondreclame en aanbevelingen krijgen in je reviews. Als je de communicatieprocessen onder controle hebt zul jij de plek zijn waarvan je gasten zeggen ‘’ daar begrijpen ze hoe het werkt ‘’.

Vraag je gasten naar oprechte feedback na afloop van het verblijf. Neem dit ter harte. Stuur na afloop nog een email naar je gasten met de vraag een review te schrijven. Vraag hier gerust ook persoonlijk om tijdens het afscheid. Zo heb je na afloop nog weer een extra contactmoment met je gast.

Kortom, communicatie is een zeer belangrijk aspect in de hospitality-branch. Neem je communicatieprocessen serieus. Hoe klein of hoe groot je bedrijf ook is. Duidelijke communicatie zorgt voor tevreden gasten en een goede reputatie!

Lees hier hoe het communicatieproces is opgebouwd

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen