Ziekte, Strijd en Succes: Onze Ondernemersreis
01 december 2023 
7 min. leestijd

Ziekte, Strijd en Succes: Onze Ondernemersreis

Het lijkt me een goed idee om jullie mee te nemen in het ontstaan van ons idee voor Grenzeloos Gastvrij. Onze reis begon meer dan 10 jaar geleden, toen Harold en ik elkaar ontmoetten op ons werk. Op dat moment werkte ik voor twee horecabedrijven, en Harold werd de nieuwe manager bij een van die bedrijven. Aangezien ik al had gezien hoe managers kwamen en gingen, had ik aanvankelijk geen hoge verwachtingen van hem. Maar ik geloofde in eerlijke kansen voor iedereen. Harold was terughoudend om "oude" medewerkers over te nemen, omdat dat soms vertraging kon veroorzaken bij het implementeren van nieuwe werkwijzen. Toch besloot de eigenaar dat enkele van de toppers, waaronder ik, moesten blijven. En zo geschiedde. De details hiervan ga ik jullie hier natuurlijk besparen, maar zijn op aanvraag beschikbaar.  

Ziek in de bloei van je leven

Niet lang nadat Harold en ik hadden besloten om samen als koppel door het leven te gaan, werd ik ernstig ziek. Enkele maanden daarvoor had ik gereisd, onder andere naar Azië, en het bleek dat ik daar een infectie had opgelopen. Dit leidde tot een reeks ziekenhuisopnames, onzekerheid en bezoeken aan het ziekenhuis. Mijn gezondheid was zo ernstig verslechterd dat artsen verbaasd waren dat ik überhaupt nog overeind kon blijven. Mijn bloedwaardes waren verontrustend laag en dat bleef lange tijd zo. Het blijft tot op de dag van vandaag een raadsel wat er precies is gebeurd. Helaas ondervind ik nog steeds de gevolgen van deze ziekte. Het heeft lang geduurd voordat ik weer een beetje herstelde. Ik wilde maar één ding: niet ziek zijn en zo snel mogelijk mijn "oude" leven weer oppakken. Maar mijn gezondheid was verre van normaal.

Back on track

Ongeveer anderhalf jaar na mijn eerste opname keerde ik voorzichtig terug naar werk. Maar voor een gepassioneerde horecamedewerker is voorzichtig beginnen bijna onmogelijk. Het werd een strijd, waarbij ik voortdurend mijn fysieke grenzen bleef opzoeken, terwijl ik regelmatig naar het ziekenhuis moest voor behandelingen.

De jaren gingen voorbij en ik bleef mijn passie volgen. Op de momenten dat ik dat kon, straalde ik op de werkvloer om gasten een geweldige ervaring te bieden. Langzaam maar zeker krabbelde ik weer op. Afzonderlijk en samen hebben we als freelancers en in loondienst veel horecabedrijven van binnenuit geanalyseerd en ondersteund. Maar er was altijd die kriebel voor meer, want dit was waar we goed in waren! Ik heb altijd gezegd dat ik mijn eigen zaak zou hebben, en ik was vastbesloten om die droom te realiseren, ongeacht mijn gezondheidsproblemen. Ik wilde bewijzen dat doorzettingsvermogen de sleutel tot succes is. Ik zou het levende bewijs zijn van het feit dat de aanhouder wint!


Een droom die uitkwam

Na een goed gesprek samen hebben we ons ingeschreven bij de KVK zodat we ook op eigen titel cateringklussen buiten de deur konden gaan verzorgen. De aanbouw naast het huis van mijn ouders werd omgetoverd tot cateringkeuken. Onze gasten waren razend enthousiast! En toen ging op een dag de telefoon, plek waar wij elkaar ontmoet hebben stond ter overname beschikbaar. We keken elkaar aan, en ook toen al hadden wij aan een blik genoeg. Het onderzoek ging direct van start, en een paar maanden later waren wij de troste eigenaren van De Gasterij. Een restaurant, zalencentrum, take-away en later ook nog winkel. Gelegen aan de rand van een recreatiepark. Dit was een prachtige kans die zich voordeed. We hebben ons er dan ook vol overgave op gestort. En ook daar bleken we een enorm succes te zijn. De verf was nog nat toen de eerste gasten al stonden te trappelen voor een feest. De combinatie van gastvrijheid en fantastische smaken was een ware beleving voor onze gasten.

Maar makkelijk was het zeker niet. De opdrachten stroomde binnen, maar mijn gezondheid werkte mij vaak tegen. Dit zorgde voor een innerlijke strijd en schuldgevoelens naar Harold. We waren dit avontuur immers samen aangegaan, het liep fantastisch en nu moest ik toegeven dat ik het niet volhield. Gelukkig had ik enorme steun aan Harold, die dag en nacht voor me zorgde en ervoor zorgde dat het zo goed mogelijk met me ging. Het is onschatbaar om een lieve partner aan je zijde te hebben. Voor hem was het ook vaak moeilijk, want ik kwam ook vaak uit schuldgevoel als het helemaal niet goed met me ging. Ik wilde zo graag bewijzen dat ik meer was dan een jonge vrouw met een ziekte.

Ondanks de vele ups en downs, bergen en dalen kan ik wel zeggen de aanhouder wint! Want we hebben dit bedrijf jaren lang succesvol mogen draaien! We hebben een fantastisch team aan mensen om ons heen verzameld waarmee we de mooiste opdrachten hebben mogen verzorgen. Ons succes was niet te stoppen. Wij samen als duo in dit bedrijf, we voelde elkaar aan, en waar de een wat minder uit de verf kwam pakte de ander het op. Zoveel gave, creatieve opdrachten hebben we mogen verzorgen, groot en klein. Iets om enorm trots op te zijn. Harold kookte de sterren van de hemel voor onze gasten en ik zorgde op de voorgrond dat het men aan niets ontbrak. We hebben geweldige tijden beleefd.  


"Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes. Als je valt, sta dan op, poets het stof van je af en ga door."


Zondag 15 maart 2020 

Maar toen kwamen we aan bij een zwarte bladzijde uit het boek van ons als horecaondernemers. Een dag die wij niet meer snel zullen vergeten. Het leek een gewone zondag in maart. We stonden die dag voor een groot gezelschap een kookworkshop met aansluitend uitgebreid diner te verzorgen toen het nieuws kwam dat de horeca moest sluiten. Je weet even niet wat je hoort. Natuurlijk wisten we net als de rest van Nederland niet waar we aan toe waren. We hebben onze gasten naar huis gestuurd en bleven zelf behoorlijk beduusd achter. Een lange en onzekere maar vooral zware tijd volgde. Waar ging dit naar toe, hoe ging dit verlopen. Natuurlijk zijn we niet bij de pakken neer gaan zitten en zijn er weer legio creatieve ideeën ontstaan. Een online kookschool, een oliebollen drive thru, restaurant verbouwen en nog veel meer. Van stil zitten was geen sprake.

Ondanks alle goede ideeën was het eerlijkgezegd een verschrikkelijk moeilijke tijd. Er staat een bedrijf met 10 medewerkers en 600 vierkante meter aan vloeroppervlakte stil. Stil en leeg. Was dit nu waar we zo hard voor gestreden hadden al die jaren? Om alles in een klap onder je voeten te zien weg vloeien. Een lange tijd van open, dicht, open, dicht en een hoop regels volgde.

Maar je zou geen ondernemer zijn als alleen maar kijkt naar wat er niet mogelijk is. In tijden van een crisis als deze wordt je creatief en gaat zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Je gaat jezelf ondanks alle tegenslagen verder ontwikkelen. Wij zijn onszelf in die tijd gaan verdiepen in het hele online aspect van het ondernemen. Zowel Harold als ik stortte ons op online marketing, websitebuilding, copywriting en nog veel meer. Deze expertise bleek een gouden combinatie te zijn met onze praktijkervaring.  


Keuzes durven maken

Aan het einde van de coronaperiode hebben wij een enorm moeilijk, maar gelukkig wijs besluit gemaakt. We hebben besloten onze zaak te sluiten. Dit was een heftige periode voor iedereen. Voor onze medewerkers die ons altijd gesteund hebben, voor samenwerkingspartners en voor onszelf. Privé had dit namelijk nogal wat financiële gevolgen, we waren immers een VOF. Dus persoonlijk aansprakelijk voor alle gevolgen. Dit maakt het maken van zo’n keuze niet gemakkelijk. Dit ging dan ook niet over een nacht ijs. Alle mogelijkheden hebben we onderzocht, van doorstart tot complete conceptverandering, want zomaar de stekker eruit trekken, dat doen we niet! Maar als we eerlijk naar onszelf en naar elkaar waren, voelde wij niet de energie die we in het begin voelde om dit weer opnieuw op te bouwen. Dus hebben wij de keuze gemaakt om dit bedrijf te stoppen. Tot op de dag van vandaag zijn dankbaar voor de manier waarop wij het hebben kunnen afronden. Met veel verdriet maar vooral doorzettingsvermogen hebben wij op een zo goed mogelijke manier onze zaak weten te beëindigen. De hele coronaperiode lag al ver buiten het principe ‘’ondernemersrisico’’. Het was een hele oneerlijke tijd. Maar wat wij geleerd hebben is dat een sterke ondernemer soms een sterke beslissing moet maken. En die sterke beslissing kan ook zijn stoppen en een nieuwe koers gaan varen.

Ons HORECA bloed blijft stromen

Zaak gesloten, maar ons grote hart voor gastvrijheid was daarmee niet gesloten. Zoals wij nu eenmaal in elkaar steken pakken we door en zoeken we altijd naar mogelijkheden. Na ons avontuur in het restaurant en café wezen was het tijd om de laatste afdeling van de HORECA binnenstebuiten te keren. Even een kleine opheldering horeca = hotel, restaurant & café.

We hebben onze radar aangezet opzoek naar nieuw avontuur. Zo is een hotel in het Sauerland op ons pad gekomen. Een prachtige plek, waar wij samen een middelgroot hotel weer op de rit zijn gaan brengen. Dit hotel had helaas na corona ook behoorlijk geleden. En dat was in de resultaten terug te zien. We hebben geen seconde getwijfeld, dit was voor ons het nieuwe avontuur, dit wilde wij! En dan is doorpakken wat je als ondernemend echtpaar doet. Een paar maanden nadat we de sleutels van ons oude bedrijf hadden ingeleverd waren we in hete bezit van een dikke sleutelbos van een hotel in het Sauerland. En er was genoeg werk aan de winkel! Gelukkig maar, want als het allemaal al op en top liep dan waren wij niet zo hard nodig. Binnen afzienbare tijd hebben wij de resultaten flink weten te verbeteren. Voor de resultaten die wij behaald hebben verwijs ik je graag naar onze case-study. Na onder andere dit grote project in Duitsland weten wij zeker waar wij onze toekomst mee willen vullen.

Grenzeloos Gastvrij

En dat is ondernemers in de gastvrijheidsbranche ondersteunen. Zowel ondernemers die dromen van het runnen van een horecabedrijf of gastenverblijf, als ondernemers die al een bedrijf hebben en wat extra hulp kunnen gebruiken. Met Grenzeloos Gastvrij kunnen we beide groepen met onze ervaring op diverse gebieden ondersteunen, waaronder marketing, voeding, conceptontwikkeling, sales, gastbeleving, personeelsbeheer en nog veel meer. We hebben samen alle benodigde competenties in huis, en we willen onze kennis graag delen met onze klanten. Maar het allerbelangrijkste vinden we de persoon achter de onderneming. Iedereen, ook wij, heeft een eigen verhaal en beweegredenen om hun droom na te jagen. Maar we hebben allemaal onze eigen obstakels en uitdagingen in het leven. Omdat we als geen ander begrijpen dat ondernemen niet altijd gemakkelijk is, staan we klaar om ondernemers te helpen. Ik ben als geen ander van mening dat als je ergens van droomt, je deze dromen moet najagen! Samen willen we gedijen en groeien in een wereld waar gastvrijheid geen grenzen kent! Samen Grenzeloos Gastvrij!

Heb jij ook een bijzonder verhaal achter de start van jouw onderneming?

Deel je verhaal met ons!

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen