Goede voornemens

Welke goede voornemens heb jij dit jaar?

Een nieuw jaar betekend een nieuwe en frisse start. De kans om het allemaal anders te gaan doen. We willen positiever, beter, fitter en gezonder worden. Een betere versie van onszelf laten zien. En het liefst nemen we van al onze slechte, oude gewoontes in een keer afscheid. Als we kijken naar populaire goede voornemens kunnen we denken aan;

  • Stoppen met roken
  • Minder alcohol drinken
  • Meer tijd met familie doorbrengen
  • Geld sparen
  • Een nieuwe baan
  • Vrijwilligerswerk gaan doen
  • Duurzamer gaan leven
  • Meer sporten en bewegen

En welke wij het vaakst horen; Minder snoepen en gezonder eten.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van goede voornemens. Maar zijn goede voornemens nu echt de sleutel naar een gezonder leven?

Blue monday

De grote dag is aangebroken. Het is nieuwjaarsdag, de dag om te starten met je goede voornemens. Vol goede moed laten we de alcohol massaal staan. De hardloopschoenen worden uit de kast gehaald en afgestoft voor een rondje rennen buiten. We schuiven de oliebollen van de dag ervoor aan de kant in ruil voor een gezonde shake. Hollen we naar de groenteboer om die ene bijzondere groente te gaan scoren om eindelijk dat healthy recept te gaan koken. Vanaf vandaag wordt alles anders! En dan breekt Blue Monday aan, ook wel depri maandag genoemd. De maandag in de laatste week van januari is in het leven geroepen omdat dit de dag is waarop de meeste mensen zich het treurigst en neerslachtigst voelen. Waarom nu juist deze maandag in januari? Een van de grote oorzaken van deze neerslachtigheid is het mislukken van goede voornemens. De kans is namelijk heel groot dat je in de eerste week van januari al weer een flesje wijn hebt opengetrokken. Of dat de hardloopschoenen inmiddels al weer verder in de kast verstopt liggen.

Willen wij wel veranderen?

De traditie van goede voornemens met nieuw jaar gaat al terug naar 4000 jaar geleden. Men nam zich toen al voor om betere gewoontes aan te nemen, dit ging van het terug geven van geleend gereedschap naar meer bidden en vasten. Als we naar de huidige goede voornemens kijken voor 2021 staat afvallen op 1. Op de voet gevolgd door gezonder en bewuster eten. Maar willen wij dit eigenlijk wel veranderen? Het liefst niet, want je voelt je comfortabel bij je huidige gewoontes. En het is de weg van de minste weerstand om het gewoon zo te houden zoals het was. Het is ook niet voor niets wetenschappelijk bewezen dat een echte gedragsverandering doorvoeren minimaal 3 maanden duurt. Dus om te willen en kunnen veranderen, moet je discipline opbrengen en zelf hard werken aan die verandering.

Wat helpt om verandering door te voeren?

We kunnen natuurlijk alles uit de kast halen, van een personal trainer, voedingsconsulent tot een lifestyle coach. Maar het begint bij het echt willen veranderen. En er is natuurlijk een groot verschil tussen het zeggen dat je het wil of het echt willen. Je moet zelf voor de volle 100% achter je verandering willen staan. Als je er zelf niet volledig achter staat of je wilt het niet voor jezelf doen maar voor een ander dan is het gedoemd te mislukken. Het neemt niet weg dat je niet een stok achter de deur kunt nemen. Die stok achter de deur kan het beste iemand anders zijn. Met een vriend of vriendin afspreken om elke maandag te gaan hardlopen maakt het moeilijker om er onder uit te komen. En samen met je partner afspreken om iedere ochtend een gezond ontbijt te nuttigen maakt dat je elkaar er aan kunt houden. Zo kun je elkaar door de verandering heen slepen en worden die goede voornemens vanzelf gewoontes.

Doel voor ogen houden

Belangrijkste hulpmiddel om je goede voornemens door te kunnen voeren is een helder doel voor ogen te houden. Slechts roepen ik wil gezonder leven is geen concreet doel. Dit kun je namelijk al heel snel voor je gevoel realiseren. Doordat je een keer een chocolade hebt verwisseld voor een worteltje ben je niet meteen een gezond mens. Maak je doel concreet, je wilt gezonder leven en dus fitter worden. Maak een concreet doel in bijvoorbeeld gewicht, vetpercentage of sportprestatie welke je wilt behalen. Het gezonder leven is een middel om dit doel te behalen. Bewustwording van je voeding is hierbij van essentieel belang.

Bewustwording en kennis van je voeding

Om je doel te kunnen behalen is kennis van je voeding van groot belang. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken moet je weten wat je koopt en wat je eet. Deze kennis komt je natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Tegenwoordig kun je nagenoeg alles op internet opzoeken. Maar noem is iemand op die s’ avonds laat op de bank even gezellig gaat zitten uitzoeken uit welke bouwstoffen een ui nu precies bestaat en waar dit dan goed voor is. Er is nog geen handje vol mensen die dat gaat doen. Dus is het van belang dat die kennis van jongs af aan wordt bijgebracht. Niet voor niets zeggen we, jong geleerd is oud gedaan.

De specialist

Om voor ons als volwassen mensen een gezond leven haalbaar te maken zou het een stuk vergemakkelijken als dit er met de paplepel ingegoten zou zijn. Vroeger waren er geen grote supermarktconcerns waar alles verkrijgbaar was. Men moest voor elk ingrediënt afzonderlijk naar de specialist. De vakman/vrouw die het brood bakte, de groente verkocht, de melk, de slager en ga zo maar door. Hier werd je indien gewenst volledig geïnformeerd over het product. De producten lagen tentoon gesteld, en je kon je eigen aardappelen of fruit uitzoeken. Bij de grote ketens is alles voorverpakt, uiteraard netjes met een etiket zodat je kunt lezen, indien gewenst wat je koopt. Maar je kunt niet ruiken, voelen en exact zien wat je koopt. Het kopen met je zintuigen en daardoor bewust kopen is niet meer aan de orde.

Gelukkig zijn er nog steeds vele specialisten, neem de markt, de kleinere speciaalzaken of de lokale teler waar je groente kunt kopen. De informatie die je van die vakman krijgt, kun je helaas maar zelden in de grote supermarkt vergaren. Dus wordt onze basiskennis op de proef gesteld om in zo’n grote winkel een bewuste keuze te maken en te weten wat je koopt.

Wat is het beste voornemen?

Zou het niet het beste voornemen zijn om simpelweg je basiskennis omtrent voeding uit te bereiden? Zodat je van nature een weloverwogen keuze kunt maken. Als je weet wat je koopt, dan weet je wat je eet en dan weet je ook wat het met je lichaam doet. Het mooiste zou het zijn als deze basiskennis weer teruggebracht wordt naar school. Voedingsleer voor jeugd betekend een bewuster en gezonder leven op latere leeftijd.

Als je weet wat je eet, en variatie aanbrengt in je voedingspatroon, dan zul je nooit meer een crashdieet nodig hebben!

Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen en ik ben een expert in gastronomie en hospitality, ik ben opgegroeid in een bakkersfamilie waar hard werken en ondernemerschap centraal stonden. Ik ontwikkelde al jong een passie voor koken en voeding. Met meer dan 20 jaar ervaring in de branche, zowel in Nederland als in Europa, heb ik een diepgaande kennis van campings, hotels en restaurants. Ik heb vernieuwende concepten toegepast in de horecaonderneming die hij met Lisette runde, wat leidde tot succesvolle resultaten. Mijn expertise ligt in conceptontwikkeling, keukenmanagement en persoonlijke groei. Als coach ondersteun ik ondernemers in de gastvrijheidsbranche met een directe, eerlijke aanpak en veel enthousiasme, waarbij ik geloof in de kracht van een persoonlijke benadering. Samen met Lisette, bieden wij kennis en ervaring aan om andere ondernemers te helpen slagen.
Reactie plaatsen