Waarom je kamers leeg blijven: 5 oorzaken én oplossingen
20 november 2024 
3 min. leestijd

Waarom je kamers leeg blijven: 5 oorzaken én oplossingen

Lege kamers of plekken kost niet alleen geld, maar kan ook demotiverend zijn. Vaak heb je als eigenaar van een hotel, B&B of camping het gevoel dat je alles al geprobeerd heb. Toch zijn er vaak simpele, concrete oorzaken aan te wijzen en belangrijker nog er zijn ook oplossingen. In deze blog bespreken we vijf veelvoorkomende oorzaken van lege kamers én delen we praktische stappen om dit te verhelpen. Zo kun je meer gasten aantrekken, je hotelboekingen verhogen en je omzet laten groeien.

1. Gebrekkige online zichtbaarheid zorgt voor lege kamers

Wat is het probleem?
Potentiële gasten zoeken tegenwoordig bijna alles online. Als jouw accommodatie niet zichtbaar is op de eerste pagina van Google of op populaire platforms, verlies je direct potentiële boekingen aan concurrenten.

Voorbeeld:
 Stel, een gast zoekt naar “gezellig hotel in Maastricht.” Als jouw hotel niet verschijnt in de zoekresultaten of in Google Maps, zul je niet eens overwogen worden.

Hoe los je dit op?

  • SEO-optimalisatie:
     Gebruik relevante zoekwoorden zoals “hotel in [plaatsnaam]” en “unieke B&B in Nederland” op je website. Verwerk deze woorden in je titels, beschrijvingen en blogartikelen.
     Tools zoals Ubersuggest of Google Keyword Planner kunnen je helpen de juiste zoekwoorden te vinden.
  • Google Mijn Bedrijf:
     Claim je bedrijfsprofiel op Google. Vul dit volledig in met foto’s, een beschrijving, je openingstijden en een link naar je website. Vraag gasten om reviews, want positieve beoordelingen verbeteren je zichtbaarheid.
  • Social media aanwezigheid:
     Zorg voor een actieve Instagram- en Facebook-pagina. Laat unieke aspecten van je accommodatie zien, zoals bijzondere kamers, gastvrije momenten of evenementen.

2. Geen unieke beleving bieden 

Wat is het probleem?
 In een markt waar zoveel opties zijn, zoeken gasten steeds vaker naar iets bijzonders. Een standaard verblijf is vaak niet genoeg om gasten te overtuigen.

Voorbeeld:
 Een camping die standaard tentplaatsen biedt, moet concurreren met campings die glamping-opties aanbieden, zoals luxe safaritenten.

Hoe los je dit op?

  • Creëer een unieke beleving om je hotelboekingen te verhogen:
     Denk na over wat jouw accommodatie onderscheidt. Kun je iets extra’s bieden, zoals een workshop outdoor cooking, lokale wijnproeverijen, of een themaweekend (bijvoorbeeld wellness of fietsen)?
  • Werk samen met lokale ondernemers:
     Stel arrangementen samen, zoals een overnachting inclusief een diner bij een lokaal restaurant of een rondleiding door de regio.
  • Laat je USP zien:
     Communiceer op je website en sociale media wat jou uniek maakt. Denk aan: “Bij ons geniet je van een kampvuur-ervaring en biologische maaltijden.”

3. Gebruiksvriendelijke boekingswebsite om je boekingen te verhogen

Wat is het probleem?
 Een trage website, ingewikkeld boekingsproces of gebrek aan mobiele compatibiliteit kan ervoor zorgen dat gasten afhaken.

Voorbeeld:
 Een gast wil een kamer boeken via zijn telefoon, maar de website laadt te langzaam of de “Boek Nu”-knop is niet duidelijk zichtbaar.

Hoe los je dit op?

  • Zorg voor snelheid en eenvoud:
     Laat je website testen op snelheid en gebruiksvriendelijkheid via tools zoals Google PageSpeed Insights. Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers niet afhaken.
  • Maak je website mobielvriendelijk:
     Meer dan 50% van de boekingen gebeurt via mobiel. Gebruik een responsief design dat goed werkt op alle apparaten.
  • Integreer een boekingssysteem:
     Gebruik een eenvoudig boekingssysteem waarmee gasten direct kunnen reserveren.

4. Negatieve of ontbrekende reviews

Wat is het probleem?
 Voor gasten zijn reviews een van de belangrijkste factoren bij het maken van een keuze. Negatieve of weinig recensies kunnen potentiële gasten afschrikken.

Voorbeeld:
 Een gast kijkt op Google en ziet dat jouw accommodatie slechts drie reviews heeft, waarvan één negatief. Dit maakt geen goede indruk.

Hoe los je dit op?

  • Vraag actief om reviews:
     Stuur na elk verblijf een e-mail waarin je gasten vraagt om een review achter te laten op je eigen website of op Google. Zorg dat deze e-mail vriendelijk en persoonlijk is.
  • Reageer op reviews:
     Bedank de gast voor de feedback en bied, indien nodig, een oplossing aan. Dit laat zien dat je klachten serieus neemt. Maar vergeet vooral ook niet te reageren op positieve reviews! Want een gast die de moeite neemt om een review te schrijven die verdient toch minimaal een persoonlijk bericht terug!
  • Toon reviews prominent op je website:
     Voeg een sectie toe waar je positieve reviews en testimonials uitlicht.

5. Onduidelijke prijsstructuur

Wat is het probleem?
 Gasten willen snel en eenvoudig begrijpen wat een verblijf kost. Onduidelijke prijzen of verborgen kosten kunnen hen afschrikken.

Voorbeeld:
 Een gast ziet een lage prijs op een boekingswebsite, maar ontdekt later dat er extra kosten zijn voor ontbijt en schoonmaak. Dit veroorzaakt wantrouwen.

Hoe los je dit op?

  • Wees transparant:
     Toon alle kosten duidelijk, inclusief belastingen en toeslagen. Vermeld ook wat inbegrepen is, zoals ontbijt of wifi.
  • Bied pakketten aan:
     Stel aantrekkelijke arrangementen samen waar je het verblijf van de gast compleet maakt. Je kunt dan bijvoorbeeld speciaal samengestelde arrangementen alleen via je eigen kanaal of geselecteerde boekingspartners aanbieden.
  • Wees consistent in je prijsstrategie
    • Vertrouwen opbouwen bij gasten: Als gasten zien dat je prijzen verschillen per platform, kan dit verwarring of wantrouwen veroorzaken. Consistente prijzen laten zien dat je transparant en betrouwbaar bent.
    • Concurrentie vermijden: OTA’s hebben vaak regels rondom prijspariteit, wat betekent dat ze verwachten dat je dezelfde prijzen aanbiedt als op je eigen website. Door hier slim mee om te gaan, voorkom je problemen met je boekingspartners.

Conclusie

Lege kamers zijn frustrerend, maar met de juiste aanpak kun je dit probleem omdraaien. Of het nu gaat om betere online zichtbaarheid, een uniek concept of een gestroomlijnde website, de oplossingen liggen binnen handbereik. Wil je nog meer hulp bij het verbeteren van je boekingen? Ons Boost je Gastenverblijf-traject helpt je bij elke stap om je bedrijf te laten groeien.


Lees hier alles over ons traject en ontdek hoe je niet alleen je kamers vult, maar ook je omzet verhoogt!

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen