De ondernemersreis van Bert Pijpers
20 januari 2024 
4 min. leestijd

De ondernemersreis van Bert Pijpers

De ommezwaai naar Frankrijk

Bert Pijpers, de relaxte man die we in onze podcast hebben ontmoet, leeft echt van dag tot dag. Dat is een handige eigenschap voor iemand met een eigen gastenverblijf. Gasten komen en gaan wanneer ze willen, en problemen zoals een lekkende waterleiding gebeuren altijd op het verkeerde moment. Maar Bert neemt het leven zoals het komt. En zo gebeurde het ook met zijn beslissing om naar Frankrijk te verhuizen.

Vroeger runde hij een groot financieel adviesbureau met 8 medewerkers. Jarenlang deed hij dat werk, maar op een dag had hij er genoeg van. Hij voelde dat het tijd was voor iets anders. In 2010 besloot Bert zijn assurantieportefeuille te verkopen, en daarmee veranderde zijn leven volledig. Het roer ging om, en Frankrijk werd zijn nieuwe avontuur.

In de camper gestapt en gegaan

Een concreet plan voor de toekomst had Bert nog niet gesmeed na de overdracht van zijn adviesbureau. Maar één ding stond vast: het moest helemaal anders. En zo werd er een camperbusje aangeschaft. Gewoon de weg op, zonder vaste bestemming, en zien waar het avontuur hem naartoe zou leiden. Tijdens zijn reizen door Frankrijk kwam hij in contact met vele interessante mensen, waaronder Arthur. Het bleek dat Arthur de trotse eigenaar was van een ruim chambre d'hôtes, midden in het Franse landschap.

Hoewel Bert aanvankelijk niet echt de ambitie had om zelf een gastenverblijf te starten, veranderde zijn perspectief toen hij tijdens zijn tochten een indrukwekkend pand ontdekte. Het enige struikelblok was dat het veel te groot was om in zijn eentje te bewonen. Zo ontstond het idee van een gedeelde plek, een schitterende Bed & Breakfast waar Bert zijn gasten kon verwelkomen te midden van het prachtige Franse landschap. De beslissing om deze B&B op te zetten, markeerde een nieuwe fase in het leven van Bert, waarbij zijn avontuurlijke geest en liefde voor het onbekende samensmolten met zijn nieuwe rol als gastheer.

Er zijn voor de mensen

Delen met mensen die het minder hebben, vooral met kinderen voor wie niet alles vanzelfsprekend is. Tijdens ons gesprek vroegen we Bert of hij vooral gedreven wordt door financiële overwegingen of door passie. Zonder aarzelen koos hij voor passie. Deze passie weerspiegelt zich ook in de manier waarop Bert de opbrengsten van zijn gastenverblijf deelt.

Bert gebruikt de inkomsten van zijn gastenverblijf om drie goede doelen te ondersteunen, allemaal gericht op het welzijn van kinderen. Het is bewonderenswaardig hoe hij met zijn bijdragen een positieve impact creëert en bijdraagt aan een betere wereld voor de kleinsten onder ons. Kinderen zijn waar Bert's hart echt ligt. Hij waardeert de puurheid van deze kleine mensen, die nog onbevangen door het leven gaan. Hierin vindt hij voldoening en zingeving. Het enthousiasmeert hem om zijn energie te steken in het bevorderen van het welzijn van kinderen.

Voor Bert gaat het om het zien van het goede in mensen en vaker voor elkaar klaarstaan, omkijken naar je medemens. Zijn overtuiging is dat als we allemaal wat meer zouden doen voor elkaar, de wereld aanzienlijk mooier zou worden. Het is een eervolle en inspirerende benadering, waarbij Bert niet alleen zijn gasten verwelkomt, maar ook actief bijdraagt aan het welzijn van hen die het het meest nodig hebben.

Elk jaar dezelfde gasten, liever niet! 

"Tot volgend jaar!" zou je niet snel uit de mond van Bert horen komen. Hij houdt van verandering, en dat geldt ook voor zijn gastenbestand. Waar de meeste ondernemers in de gastvrijheidsbranche zweren bij vaste gasten die graag terugkomen, zegt Bert op zijn eigen unieke manier: "Mijn gasten hoeven niet elk jaar terug te komen." En als je verder doorvraagt, wordt de reden duidelijk. Bert vindt dat als gasten te vaak terugkomen, het te persoonlijk wordt. Een bekende gast gedraagt zich al snel als iemand die gewoon even langskomt. Maar een nieuwe gast is écht op bezoek. Een nieuw gezicht brengt een nieuw verhaal met zich mee, en Bert waardeert het wanneer gasten zich openstellen.

Volgens Bert leiden nieuwe gezichten tot kwetsbare en diepgaande gesprekken. De intense verhalen die hij deelt met mensen die hij nog nooit eerder heeft gezien, vindt hij prachtig. Het is voor hem een kans om nieuwe connecties te maken en te genieten van de diversiteit aan verhalen die zijn gasten met zich meebrengen. Voor Bert is elke ontmoeting een uniek avontuur, en hij omarmt de afwisseling die nieuwe gezichten met zich meebrengen.

De gasten verrassen

Het Bourgondische leven spreekt Bert enorm aan, en dit deelt hij maar al te graag met zijn gasten. Hoewel hij geen opgeleide chef-kok is, kookt hij met een dosis passie en liefde, puur op gevoel. En juist dat is wat zijn gasten zo waarderen. Zijn gastenverblijf is als een zoete inval, waar mensen samenkomen voor een goed glas wijn en een overheerlijke maaltijd.

In tegenstelling tot veel eigenaren van B&B's die ervoor kiezen om niet te koken, heeft Bert bewust gekozen om zijn gasten te laten genieten van een huisbereide maaltijd. In het dorp is weliswaar een restaurant, maar dat is de ene keer open en dan weer dicht. Daarom heeft Bert ervoor gekozen om zijn gasten de mogelijkheid te bieden om gezamenlijk van een maaltijd te genieten. Hoewel de smaken vanzelfsprekend van groot belang zijn, ligt de focus vooral op de verbinding tussen de gasten tijdens zo'n heerlijke maaltijd. Bert gelooft in de kracht van gedeelde momenten en zet zich in om een sfeer te creëren waarin gasten niet alleen van zijn culinaire kunsten genieten, maar ook van elkaars gezelschap.

Het komt zoals het komt

Op het moment dat we met Bert spraken, bevond hij zich in Nederland. Zijn gastenverblijf was gesloten vanwege de winterperiode, maar ondanks de sluiting verveelde hij zich geen moment. Wandelen met zijn hond, een kopje koffie in de stad of klussen aan zijn woning, er was altijd wel iets te doen. Voor Bert draait het om het genieten van het leven, en één ding staat vast: bij hem is het nooit saai.

Als we Bert vragen waar we hem over 5 jaar kunnen vinden, komt het antwoord niet geheel onverwacht: hij kan het ons niet vertellen. Wat wel zeker is, is dat de rest van zijn leven niet volledig in Nederland zal plaatsvinden. Bert koestert een avontuurlijke geest en de drang naar verandering, en het vooruitzicht van een vaststaande toekomst lijkt niet in zijn boekje te passen. Wat de exacte bestemming ook moge zijn, één ding is duidelijk: Bert zal de komende jaren blijven streven naar nieuwe ervaringen en uitdagingen, waar dan ook ter wereld.

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken.Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen