3 Tips voor een Betere Balans Tussen Werk en Privé
19 december 2023 
5 min. leestijd

3 Tips voor een Betere Balans Tussen Werk en Privé

De werk-privébalans is voor vele een uitdaging, zo ook voor mij.

Als ondernemer en expert in de gastvrijheidsbranche heb ik vaak geworsteld met het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Zo ook deze week werd mijn vermogen tot het aangeven van grenzen behoorlijk op de proef gesteld. En dat op de proef stellen gebeurd zeker niet zonder reden, want het blijft altijd een uitdaging om die grens te bewaken. In de jaren heb ik geleerd om hier op een goede manier mee om te gaan. Mijn grenzen aangeven voelt in sommige situaties erg onnatuurlijk. Maar ik heb ook de gevolgen gekend van het niet goed aangeven van die grens.

Opgegroeid in een ondernemersgezin, waar hard werken de norm was, heb ik deze mentaliteit altijd meegenomen in mijn eigen ondernemingen. Wat resulteerde in werkdagen van 12 uur of meer en werkweken van 7 dagen. Ik had mijzelf zelfs geleerd dat vakantie voor mij niet nodig was. Door mezelf op deze manier extreem op de proef te stellen, heb ik door gezondheidsklachten ervaren dat het anders moet, maar hoe? Ik heb geleerd dat er meer in het leven is dan alleen werk. Dat is dan ook meteen de reden waarom veel mensen een grote stap maken in hun leven. Het roer gaat om en ze beginnen een gastenverblijf in binnen of buitenland. Het gevaar is er dan nog steeds dat je te veel hooi op je vork neemt en na verloop van tijd dit toch boven je pet groeit.  Harold Engelen, een foto uit de oude doos, hard aan het werkHarold Engelen, in de bakkerij bij zijn vader

Mijn ervaring als ondernemer in de gastvrijheidsbranche heeft me laten zien dat het essentieel is om niet alleen hard te werken, maar ook slim te werken. Hier zijn drie tips die mij hebben geholpen een betere balans te vinden:

Tip 1: Je werk organiseren, ondanks de vragen van gasten

Het beter organiseren van je werk is cruciaal voor een goede werk-privébalans, vooral in de gastvrijheidsbranche. Dit begint met realistische planning. Als ondernemer heb ik geleerd dat het belangrijk is om elke dag gestructureerd te plannen, maar ook om flexibel te blijven. Administratieve taken, zoals boekhouding en e-mails, kunnen gemakkelijk opstapelen. Door deze taken wekelijks of dagelijks bij te houden, voorkom je dat ze uitgroeien tot een overweldigende last.

Daarnaast is het belangrijk om je tijd effectief te managen. Stel prioriteiten en focus op wat echt belangrijk is. Dit betekent soms 'nee' zeggen tegen bepaalde verzoeken of taken, om ervoor te zorgen dat je genoeg energie en tijd overhoudt voor je persoonlijke leven. Door te leren je werk te structureren en je tijd efficiënt in te delen, kun je de werkdruk verminderen en meer tijd creëren voor ontspanning en herstel. Dit is niet alleen goed voor je persoonlijke welzijn, maar ook voor de kwaliteit van je werk. Je word productiever!

Tip 2: Laat de systemen voor je werken

Automatisering is een krachtig hulpmiddel voor efficiëntie, vooral in de gastvrijheidssector. Het stelt je in staat om herhalende taken, zoals reserveringen, klantenservice en zelfs delen van je administratie, te stroomlijnen. Door gebruik te maken van online boekingssystemen en geautomatiseerde communicatietools, zoals e-mail autoresponders, kun je veel tijd besparen. Dit maakt het mogelijk om je te concentreren op taken die jouw persoonlijke aandacht vereisen. Het is belangrijk om te investeren in systemen die betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn, zowel voor jou als voor je gasten. Met de juiste automatiseringsoplossingen kun je niet alleen tijd besparen, maar ook de gastervaring verbeteren en de operationele efficiëntie van je bedrijf verhogen.

Tip 3: Durf te communiceren en tijd voor jezelf te plannen

Het is essentieel om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé. Dit betekent dat je moet durven communiceren over wanneer je beschikbaar bent voor je gasten en wanneer niet. Een praktische manier is het instellen van een telefoonbeantwoorder of voicemail na bepaalde uren, bijvoorbeeld na 20.00 uur. Dit helpt je om 's avonds ongestoord tijd voor jezelf te hebben. Ook binnen je gastenverblijf is het belangrijk om duidelijk te zijn over bijvoorbeeld de tijden voor het ontbijt, inchecken en het bestellen van drankjes. Door deze grenzen te stellen, creëer je niet alleen duidelijkheid voor je gasten, maar bescherm je ook je eigen tijd. Dit zorgt voor een gezondere balans en stelt je in staat om beter voor jezelf en je gasten te zorgen.

Bonus Tip: Creëer Eigen Ruimte

Het hebben van een eigen, persoonlijke ruimte is belangrijk, vooral als je in of dichtbij je gastenverblijf woont. Deze ruimte dient als een toevluchtsoord waar je kunt ontspannen en jezelf kunt zijn, weg van de drukte van het werk. Het is een plek waar je kunt opladen en reflecteren. Of het nu een kleine kamer, een hoekje in de tuin, of zelfs een aparte hobbyruimte is, het belangrijkste is dat het een plek is waar je je comfortabel en ongestoord voelt. Door deze ruimte te creëren, zorg je voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé, wat essentieel is voor het behouden van een gezonde balans en het voorkomen van overbelasting.

Vaak wordt het volgende argument gebruikt om dit niet toe te passen.


“Mijn hobby is mijn werk, ik hoef nooit te werken”


Allereerst moet ik je dan feliciteren! Het is geweldig dat jij vanuit je passie voor jouw vak je werk doet, dit betekent dat je doet waar je goed in bent en blij van wordt. De uitspraak "mijn hobby is mijn werk, dus ik hoef nooit te werken" klinkt dan ook positief, maar kan onbedoeld negatieve effecten hebben.

Wanneer je passie je werk is, bestaat het risico dat je geen duidelijke grens meer ziet tussen werk en vrije tijd. Dit kan leiden tot overwerk en het verlies van het plezier in je hobby omdat het voortdurend gekoppeld is aan werkprestaties en -verplichtingen.

Het gevaar schuilt in het constant 'aan' staan, wat kan leiden tot uitputting en erger. Het is belangrijk om bewust tijd te maken voor ontspanning en activiteiten buiten je werk om. Dit helpt om een gezonde balans te behouden en zorgt ervoor dat je werk als hobby leuk blijft. Het erkennen van de noodzaak voor vrije tijd en het bewust plannen van momenten van ontspanning kan helpen om werk en privé in evenwicht te houden, zelfs als je van je hobby je beroep hebt gemaakt.

Deze reis naar een gezondere werk-privébalans heeft me niet alleen een betere ondernemer gemaakt, maar ook een meer evenwichtig persoon. Het heeft me doen inzien hoe waardevol mijn tijd en welzijn zijn, zowel voor mezelf als voor mijn bedrijf. Door deze balans te vinden, kan ik mijn passie voor mijn werk behouden zonder dat het ten koste gaat van mijn persoonlijke leven. Het zorgt ervoor dat ik als mens groei en dit positieve effect zie ik ook terug in mijn onderneming.

Het vinden van deze balans is een voortdurende uitdaging, zeker wanneer je werk ook je passie is. Maar door bewust te werken aan deze balans, zorg ik voor mijn eigen welzijn en kan ik mijn gasten de beste ervaring bieden. Het is een leerproces geweest, maar de inzichten die ik hieruit heb opgedaan zijn onbetaalbaar.

Het vinden van de juiste werk-privébalans is een unieke uitdaging voor iedereen, en soms kan het nuttig zijn om hierover met iemand te sparren. Als je geïnteresseerd bent om te leren hoe je deze balans beter kunt toepassen in je eigen leven en werk, nodig ik je uit voor een gratis gesprek. Samen kunnen we verkennen welke strategieën het beste werken voor jou en je onderneming. Voel je vrij om contact op te nemen en een afspraak te plannen. Laten we samen deze belangrijke balans vinden en onderhouden.Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen en ik ben een expert in gastronomie en hospitality, ik ben opgegroeid in een bakkersfamilie waar hard werken en ondernemerschap centraal stonden. Ik ontwikkelde al jong een passie voor koken en voeding. Met meer dan 20 jaar ervaring in de branche, zowel in Nederland als in Europa, heb ik een diepgaande kennis van campings, hotels en restaurants. Ik heb vernieuwende concepten toegepast in de horecaonderneming die hij met Lisette runde, wat leidde tot succesvolle resultaten. Mijn expertise ligt in conceptontwikkeling, keukenmanagement en persoonlijke groei. Als coach ondersteun ik ondernemers in de gastvrijheidsbranche met een directe, eerlijke aanpak en veel enthousiasme, waarbij ik geloof in de kracht van een persoonlijke benadering. Samen met Lisette, bieden wij kennis en ervaring aan om andere ondernemers te helpen slagen.
Reactie plaatsen