Alle petten van een ondernemer in de gastvrijheidsbranche
29 mei 2024 
6 min. leestijd

Alle petten van een ondernemer in de gastvrijheidsbranche

Hoeveel petten heb jij op?

Als ondernemer in de gastvrijheidsbranche draag je talloze petten. En met zoveel verschillende petten bedoel ik onder andere: hovenier, marketeer, chef-kok, gastvrouw, administrateur, facilitair medewerker en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan heb ik alleen nog maar de zakelijke petten benoemd. Vaak is als ondernemer, en zeker in de gastvrijheidsbranche, de scheidingslijn tussen werk en privé vrij dun. En ben je dus ook nog eens broer, zus, dochter of zoon, partner of vriend en vriendin. Het hebben van zo’n grote kast vol met petten is zowel een zegen als een uitdaging. Ik merkte zelf vaak dat ik de variatie geweldig vond, want anders had ik wel een een taak job gekozen. Maar het was soms ook overweldigend en af en toe een beetje lastig om tussen de verschillende ‘’petten’’ te schakelen.

Daarom deel ik graag wat inzichten over de mooie kanten en de valkuilen van het dragen van al deze petten.

Mooie kanten

Creatieve vrijheid:

Als ondernemer heb je de vrijheid om je visie tot leven te laten komen. Van de inrichting van je zaak tot de vormgeving van je website en de invulling van je menu: jij hebt het voor het zeggen. Deze vrijheid ga je op geen enkele andere manier vinden. Het precies zo maken als dat jij voor ogen hebt is echt iets magisch. Het creëren en tot leven wekken van je dromen is een van de mooiste aspecten van het ondernemerschap.

Diversiteit in werkzaamheden:

Geen dag is hetzelfde. Die zin heb je vast zelf ook al veel gebruikt. Maar ondanks dat het een cliché is, is hij wel echt zó waar. Want ook echt geen dag is hetzelfde. Als je precies wilt weten waar je aan toe bent en hoe de dag gaat verlopen, dan is deze branche een uitdaging. Maar als je liever het neemt zoals het komt en de reuring en verandering fijn vindt, dan ga je hier heerlijk op. Soms, als het mij even echt te druk werd, dacht ik wel eens dat ik behoefte had aan ‘’rust’’. Maar op het moment dat het dan iets te voorspelbaar begon te worden, merkte ik dat ik alweer behoefte had aan reuring. Dus geen dag hetzelfde is voor mij echt een mooie kant.

Persoonlijke en zakelijke groei:

 Het ondernemerschap is en blijft een geweldige reis van persoonlijke groei. Elke dag biedt nieuwe kansen om te leren en te groeien. Of het nu gaat om je snijtechnieken, kennis op het gebied van marketing of je communicatievaardigheden. Iedere dag zit vol met nieuwe leermomenten. Het mooiste is als je er eigenlijk ‘’per toeval’’ achter komt dat je iets heel erg leuk vindt om te doen, en je er ook nog eens heel erg goed in bent. Iets waar je eerder nooit aan gedacht hebt, maar wat door het ondernemen op je pad is gekomen. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen hoe leuk ik schrijven vind. Of ik mezelf er eerder de tijd niet voor gunde, of dat ik dacht dat ik het niet zo goed kon, geen idee. Ik heb voor mijn bedrijf vaker tekstschrijvers ingehuurd om mijn website te maken. Maar op een of andere manier kwam de boodschap niet op papier zoals het echt vanuit mij kwam. Dus ben ik hier zelf werk van gaan maken. Het voordeel van al die verschillende petten is dat je veel dingen gaat uitproberen waar je anders wellicht geen reden toe gehad had om het te proberen. En nee, natuurlijk kun je niet overal de beste in worden, en als ondernemer hoef je ook helemaal geen alleskunner te zijn. Soms is het juist heel goed om de dingen over te laten aan een andere expert. Maar de voordelen die je ervan plukt in het dagelijks leven, dat je een bepaalde kennis en houding hebt, zijn enorm!

Valkuilen

Overweldigend:

De keerzijde van zoveel petten dragen is dat het soms overweldigend kan zijn. Als je continu aan het schakelen bent tussen de verschillende rollen en taken, kan het soms te veel worden. Soms weet je even niet meer waar je moet beginnen en is het lastig om prioriteiten te stellen. Hulp vragen is hierbij zó belangrijk. Vaak denken we als ondernemers dat we het allemaal zelf moeten weten en zelf moeten kunnen. Maar hulp vragen is juist zo sterk.

Focus en planning:

Er staan zoveel taken op je lijstje. En met zoveel verschillende soorten taken kan het soms moeilijk zijn om je echt op één ding te focussen. Het is dan ook cruciaal om prioriteiten te stellen en effectief met je tijd om te gaan. Anders raak je verstrikt in de chaos van de dagelijkse taken. Nu weet ik als geen ander dat een timemanagementcursus, zoals ze die zo mooi op papier kunnen uitwerken, niet echt opgaat voor een ondernemer in de horecabranche. Het effectief plannen van verschillende zaken kan soms heel lastig zijn. Want op het moment dat jij net dat uur hebt ingepland voor de administratie, staat er een gast die zijn sleutel is vergeten en buitengesloten is. Of komt de loodgieter een uur te vroeg en moet je hem eerst aan het werk zetten. En als je dan eindelijk eraan zit, meldt de medewerker van die avond zich ziek en moet je snel aan de slag om je rooster toch nog gevuld te krijgen. Daar hadden ze bij het uitwerken van de timemanagementcursus even geen rekening mee gehouden.

Balans tussen werk en privé:

Dit vond ik zelf altijd een hele dubbele. Misschien omdat iedereen zegt dat het zo belangrijk is een goede balans tussen werk en privé te hebben, dat je daar zelf heel zwaar aan gaat tillen. Maar wat als je samenwerkt met je partner en je een bedrijf hebt waar je ook bij woont? Hoe kun je dan niet je werk mee naar huis nemen als je werk je thuis is? Hier heb ik best wel eens moeite mee gehad. De gedachte dat deze balans zo belangrijk is, is dit niet inmiddels ook een beetje een achterhaald idee? Hiermee wil ik niet zeggen dat je gasten bij je op de bank moet laten zitten. Nee, absoluut niet. Een goede fysieke scheiding tussen werk en privé ben ik helemaal voor! Maar met een bedrijf dat vaak zeven dagen doorgaat en waar je niet om 17.00 uur kunt zeggen dat je klaar bent, is het toch net even anders. Het kan dus best rustgevend werken om niet aan de standaard balans tussen werk en privé te willen meedoen, maar te doen wat goed voelt voor jou en je eigen situatie, en iets minder te kijken naar wat iedereen zegt hoe het moet

Hoe hier dan mee om te gaan?

Delegeren:

Wees niet bang om dingen uit te besteden. Soms is het overdragen van een pet aan iemand anders die er ook heel goed in is echt het beste plan. Toen ik begon met het uitbesteden van taken die ik zelf niet meer kon of soms ook niet meer wilde doen, kreeg ik rust en overzicht. Ruimte om te concentreren op zaken die voor mij echt belangrijk zijn. Het voorkomt dat je het overzicht kwijtraakt en je overloopt. Nu denk je waarschijnlijk: "Ik heb niemand om dat aan te delegeren." Dan komt je oplossingsvermogen als ondernemer om de hoek kijken. Is het echt zo’n ingewikkelde taak dat echt alleen jijzelf dit kunt? Of denk je: "Ach, vandaag nog even zelf en dan is het maar weer klaar." Als je ervoor openstaat, komt de oplossing er zeker!

Prioriteiten stellen:

Prioriteiten en haalbare doelen stellen. Ik heb mezelf zo vaak teleurgesteld door het maken van een onhaalbaar plan voor de dag. Een enorme to-do lijst die ik tussen alle onverwachte gebeurtenissen verwachtte af te krijgen. Een teleurgesteld gevoel aan het einde van de dag, want het was allemaal niet af. Dit is natuurlijk totaal niet motiverend. Het werkt echt: maak het lijstje korter. En is het onhaalbaar lang, ga dan terug naar de stap hiervoor en delegeer.

Nee zeggen:

Deze kan ik eigenlijk best kort houden. Vaak ben je geneigd om alles aan te nemen wat er op je pad komt. Misschien omdat je zelf gewoon heel veel leuk vindt of omdat een ander het zo brengt dat je er bijna niet omheen kunt. Soms is het beste antwoord gewoon nee. Niet "nee want" en dan vervolgens een hele lijst aan bezwaren en overtuigingen. Maar: "Nee, bedankt, dit past niet bij mij" is soms gewoon het goede antwoord

Zelfzorg:

Ah, dit is er een die je waarschijnlijk vaak hoort, leest en ziet. Nou, het is iets wat we als ondernemers vaak allemaal te weinig doen. Dingen doen waar je zelf echt blij van wordt. Heerlijk uitgebreid koken voor jezelf, een dag naar de wellness, een ontspannen wandeling in de natuur, en ga zo maar door. Dit feit blijft: een gezonde ondernemer is een succesvolle ondernemer.

Ik ben wel eens benieuwd, hoe ga jij om met alle verschillende petten die je op hebt?

Ik ben wel eens benieuwd, hoe ga jij om met alle verschillende petten die je op hebt? Heb je hulp nodig om een van je petten binnen jouw gastenverblijf of horecabedrijf te managen? Neem gerust contact met mij op!


Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken.Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen