Succesvolle Gastvrijheid begint met samenwerking
26 september 2023 
3 min. leestijd

Succesvolle Gastvrijheid begint met samenwerking

Als ondernemer in de hospitality branche ben je vaak druk op de momenten dat er netwerkgelegenheden plaats vinden. Je bent volop bezig met het verzorgen van je gasten waardoor die netwerkbijeenkomst er vaak bij inschiet. Of misschien ben je wel in een ander land je onderneming begonnen en nog niet helemaal geïntegreerd in de lokale samenleving. Dit kan het opbouwen van een waardevol netwerk bemoeilijken.

Wat als je altijd druk bent? 

In het hectische leven van een ondernemer in de hospitality branche lijkt het tijd vrijmaken voor netwerken vaak een uitdaging. Precies op het moment dat er een interessante bijeenkomst plaats vindt, ben jij te druk met; werken. Maar wat als je het nu eens van een andere kant bekijkt, en een werkzaamheden even opzij te leggen en daadwerkelijk tijd vrij te maken voor netwerken?

Netwerken wordt namelijk vaak gezien als een sociale bezigheid. Dit is het natuurlijk ook, maar het is bovenal een strategische investering in je onderneming. Tijd besteden aan het opbouwen van relaties en ontmoeten van samenwerkingspartners is productieve tijdbesteding die zich vertaalt in kansen en groei.

Zaaien en groeien 

Netwerk, vergelijk het met zaaien van zaadjes voor een toekomstige oogst. Elke connectie die je maakt, elk waardevolle gesprek dat je voert, elk inzicht dat je opdoet, het zal allemaal zijn vruchten gaan afwerpen. Het is een investering in de toekomst van jou en je bedrijf. Ook al lijken sommige contacten nog niet meteen inzetbaar, zul je merken dat op langere termijn er vele nieuwe waardevolle kansen zich zullen voordoen. Elke ‘’onverwachte’’ relatie die op je pad komt kan in de toekomst leiden tot nieuwe succesvolle samenwerkingen. Neem daarom de tijd en moeite om te zaaien, geef het de kans om te groeien en dan zul je goed kunnen oogsten.


De kracht van lokale partnerschappen 

Onderdeel zijn of worden van een lokale gemeenschap kan soms best een uitdaging zijn. Velen ondernemen nu eenmaal niet in de plaats waar ook hun wieg staat. Wanneer je in het buitenland een gastenverblijf bent begonnen kan het dan ook best uitdagend zijn om een diepe band te creëren met de lokale gemeenschap. Hierin biedt het aangaan van samenwerkingen met lokale bedrijven, toeristenbureaus of culturele instellingen een unieke kans om deze kloof te overbruggen. Door lokale samenwerkingen aan te gaan laat je zien aan de gemeenschap dat je waarde hecht aan lokale cultuur en economie. En het is een uitstekende kans om je gasten extra beleving te geven als je goede samenwerkingsverbanden hebt met lokale bedrijven en instanties.


"Een netwerk is van onschatbare waarde. Het verbindt je met de juiste mensen op het juiste moment." 

Lokale leveranciers

Een goede relatie opbouwen met lokale leveranciers kan je vele voordelen bieden. Lokale leveranciers die kwaliteit bieden en met net zo veel passie hun werk doen als jij dat doet, dat zijn de leveranciers die je in je netwerk wilt! Een goede relatie opbouwen leidt tot langdurige partnerschappen welke gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen. Deze trouwe vakmensen kunnen jou helpen je bedrijf te draaien naar jouw visie. Ze kunnen je ondersteunen met hun productkennis en kennis over de regio. Unieke en lokale producten bieden waarmee jij jouw gastenverblijf kunt onderscheiden. En bovenal staan lokale leveranciers veelal bekend om hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dus zit je omhoog, heb je een probleem dan is het altijd fijn om binnen je netwerk een beroep te kunnen doen.

Delen is vermenigvuldigen

Naast leveranciers en andere partijen is er een hele belangrijke groep waar de meeste ondernemers niet meteen aan denken als we het hebben over samenwerking. Dat is de groep met collega’s die een zelfde soort bedrijf hebben. In een wereld waarin het draait om gastvrijheid, service en kwaliteit kunnen we niet alleen opereren. Een sterke band met collega’s binnen de branche is daarom een hele belangrijke. Stel je wordt onverwacht geconfronteerd met een dubbele boeking, hoe fijn is het als je dit met een telefoontje binnen je netwerk kunt oplossen. Of je wilt een grote groep vestigen die niet alleen in je eigen accommodatie past. Dit zijn momenten waarop je samenwerking met collega’s van onschatbare waarde is.

Dus netwerken is wel degelijk meer dan socializen. Het is een integraal onderdeel van werken als ondernemer. Dus blijf bouwen aan waardevolle relaties en actief werken aan je professionele netwerk.

Wanneer we informatie, kennis, middelen en zelfs gasten kunnen delen vergroot je je gezamenlijke kracht. Wil jij jouw netwerk ook uitbreiden met gelijkgestemde ondernemers? Voeg je bij onze community!

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen