De ondernemersreis van: Yolanda en Rob Jansen
01 december 2023 
5 min. leestijd

De ondernemersreis van: Yolanda en Rob Jansen

Rob en Yolanda, samen met hun zoontje Quyaro, genieten nu al 3,5 jaar van een prachtige plek in Noord-Italië. Dit ondernemende echtpaar, eerder te zien in de televisieserie 'Het Roer Om', heeft Nederland achter zich gelaten en ingeruild voor het betoverende Noord-Italië. Voor hen was dit geen onbekend terrein, aangezien ze hier gedurende ruim 10 jaar hun vakanties vierden. Italië werd door de jaren heen een vast punt in hun agenda. Wat begon met jaarlijkse bezoeken groeide al snel uit tot twee keer per jaar. De natuurlijke pracht, de prachtige bergen en natuurlijk het heerlijke eten zijn een greep uit de elementen waarop Rob en Yolanda verliefd werden.

We wachten niet tot we 65 zijn! 

Emigreren naar Italië is natuurlijk geen lichte beslissing. Jarenlang genoten ze onder de Italiaanse zon, terwijl ze met een drankje in de hand tegen elkaar zeiden: ‘’Ooit komt de dag dat wij hier wonen’’. Velen dromen van een leven op een plek die voor hen betekenisvol is, en vaak stellen we dat uit tot het moment dat we gepensioneerd zijn, en denken we dat er dan genoeg tijd en geld zal zijn om die droom te realiseren. Echter, door gebeurtenissen in de omgeving van Rob en Yolanda realiseerden ze zich dat het niet zo zeker is dat er een 'later' komt. Dus hebben ze hun plannen in een stroomversnelling gezet. In de zomer van 2019 hakten ze de knoop door: Italië zou hun nieuwe thuis worden, en niet later, maar nu! Zo geschiedde in juni 2020 de verhuizing naar Italië.


Win – Win situatie en een warm bad

De schoonheid van het gebied heeft Rob en Yolanda volledig betoverd. Ze kozen niet voor het hectische stadsleven, maar vielen voor de charme van het dorpje Barna, dat slechts 93 inwoners telt. Of dit inclusief henzelf is, blijft nog een mysterie – een detail dat we helaas hebben verzuimd te achterhalen! Bij aankomst werden ze hartelijk verwelkomd door de dorpsbewoners. Het gezin werd overladen met dankbaarheid omdat ze deze bijzondere plek hadden gekozen om hun toekomst op te bouwen. Het kleine dorpje bloeide op door de komst van Rob en Yolanda, die er nieuw leven en energie in brachten. Als waardering ontvingen ze niet alleen de warme genegenheid van de dorpsgemeenschap, maar ook een betoverende omgeving. Het Comomeer, met zijn groene heuvels, majestueuze bergen, weelderige bossen en schilderachtige uitzichten, blijkt niet slechts een bestemming, maar eerder een plek die je normaal alleen op ansichtkaarten ziet.


Rob; Ik ben naar Italië gekomen om het gras te zien groeien


3 verschillende bedrijven 

Achterover leunen en alleen maar het gras zien groeien is verre weg van wat dit echtpaar doet. Ondernemen zit in het bloed van Rob en Yolanda. Yolanda heeft een achtergrond in de horeca en runde vele jaren een kinderdagverblijf, terwijl Rob zijn ervaring opdeed in een grote winkelketen. Beiden zijn dus zeer bedreven in ondernemen en hebben het sociale aspect goed onder de knie.

Hoewel het stel niet helemaal bekend was met ondernemen in Italië, bezaten ze al chalets bij het Luganomeer vóór hun emigratie. Deze chalets werden vanuit Nederland beheerd en verhuurd. Met hun verhuizing naar Italië voegden ze een nieuwe dimensie toe aan hun ondernemersavontuur. Ze besloten hun prachtige huis te delen met gasten en voegden een bed & breakfast toe aan hun bedrijfsmodel. Dit ruime huis werd volledig verbouwd tot een B&B met 3 kamers en 2 badkamers. En alsof dat niet genoeg was, diende zich een nieuwe kans aan. Ze breidden hun gastenverblijven uit met 4 schitterende appartementen. Na een winter van hard werken en klussen werden ook deze geopend, waardoor ze nog meer gasten kunnen laten genieten van het prachtige Italië.

Tegenwind in Italië

In de periode dat het echtpaar hun B&B wilde openen, hield de coronacrisis de wereld in zijn greep. Deze harde realiteit en de gevolgen ervan moesten ook Rob en Yolanda ondervinden bij de opstart van hun nieuwe bedrijf. De eerste gasten die over de vloer mochten komen, moesten mondkapjes dragen, testresultaten laten zien, bewijzen en zich registreren. Het was een uitdagende periode die het opstartproces aanzienlijk bemoeilijkte. Desondanks lieten Rob en Yolanda zich niet ontmoedigen; ze waren vastberaden om hun droom te verwezenlijken. De eerste bezoekers waren natuurlijk vrienden en bekenden, aan wie ze vol trots konden laten zien wat ze hadden opgebouwd. En daarna begon het echte werk: de eerste onbekende gasten stonden voor de deur.

Werk, privé en samenwerken 

Het runnen van een B&B brengt een ware verandering in levensstijl met zich mee. Niet alleen heb je te maken met dagelijkse bezoeken van vreemde gasten in je huis, maar ook werk je 24/7 samen met je partner. Het ontvangen van gasten is een zoektocht naar de juiste balans. Rob en Yolanda hebben een perfecte scheiding gecreëerd tussen de B&B en hun privéruimte. Deze scheiding stelt hen in staat om de nodige privacy te behouden en met plezier gasten te ontvangen.

Samenwerken was ook nieuw voor het stel. Jarenlang volgden ze hun eigen pad gedurende de dag, en plotseling werkten ze de hele dag samen. Dit kan best spannend zijn, want niemand kan van tevoren voorspellen hoe dit zal verlopen. Gelukkig kunnen we concluderen dat het voor Rob en Yolanda een perfecte beslissing is geweest. De tijd die ze samen doorbrengen en het gezamenlijk opbouwen van hun ondernemingen zijn voor hen een geweldige stap geweest. Een natuurlijke taakverdeling is spontaan ontstaan, en er heerst een dynamiek alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Zo kunnen ze volop genieten van hun werk en ook van hun eigen sportieve uitjes samen in de bergen.


De ware kunst van een goede gastvrouw 

Het verblijf in de B&B is een unieke ervaring op zich. De locatie biedt al een bijzondere beleving met uitzicht op de bergen, een kiwiboom en prachtig gedekte tafels. De extra touch wordt gegeven door aandacht voor kleine details. Yolanda benut haar creativiteit volledig bij het bereiden van heerlijke ontbijtjes. Hoewel ze zichzelf geen echte keukenprinses noemt, spreken de resultaten voor zich. Talloze gasten waarderen het verse en smakelijke ontbijt.

Het vermogen om aan te voelen wat gasten nodig hebben, is een andere specialiteit. Het is een kunst om beschikbaar te zijn wanneer gasten je nodig hebben en tegelijkertijd discreet op de achtergrond te blijven wanneer ze behoefte hebben aan privacy. Dit is moeilijk uit theorie te halen; het is iets wat je intuïtief aanvoelt. Als eigenaren van een B&B ben je meer dan alleen iemand die een bed ter beschikking stelt. De meest prachtige persoonlijke gesprekken ontstaan, want voor gasten ben je ook een veilige haven waar ze hun verhaal kwijt kunnen.

Wat heeft de toekomst in petto? 

Als we het verhaal van Rob en Yolanda horen, blijkt dat ze volledig geïntegreerd zijn in hun nieuwe levensstijl. Het gezin neemt deel aan allerlei activiteiten en heeft in de loop der jaren een bloeiend sociaal leven opgebouwd. Een nieuwe vriendengroep is ontstaan, met wie ze diverse activiteiten ondernemen. Op de vraag of er nog meer nieuwe bedrijven zullen komen, hoeft Yolanda niet lang na te denken. Voorlopig hebben ze al meer dan genoeg werk aan de diverse accommodaties die ze momenteel aanbieden. Hoewel alle doelgroepen al worden bediend, blijven ze hun diensten verder ontwikkelen. Wanneer we Yolanda vragen waar we haar en haar gezin over 5 jaar zullen vinden, verwacht ze dat we hen nog steeds in Barna zullen aantreffen. Op deze magische plek raakt ze nooit uitgekeken. Wij kijken er in ieder geval naar uit om het gezin verder te volgen!

Wil je zelf de schoonheid van Italie en de gastvrijheid van Rob en Yolanda ervaren?

Neem een kijkje op hun website

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken.Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen