Feestelijke culinaire tradities in Europa
27 december 2023 
12 min. leestijd

Feestelijke culinaire tradities in Europa

Feestelijke tradities in Europa 

In een wereld die steeds meer met elkaar verbonden raakt vormen de feestdagen een bijzondere gelegenheid waarop tradities en culturen samensmelten. Deze feestelijke rituelen die we koesteren tijdens de feestdagen weerspiegelen niet alleen onze historie. Maar ze geven weer hoe divers de wereld met al haar verschillende culturen is.

Feestelijke tradities hebben een rijke oorsprong die ver terug de geschiedenis in gaat. Het is fascinerend om te ontdekken hoe dit alles ontstaan is. En waarom er vele oude tradities nog steeds in leven gehouden worden. Kerstradities die al eeuwen lang de harten van mensen doen verwarmen. Maar waar komen deze tradities vandaan en hoe zijn ze ooit ontstaan?

Religie: Vele feestelijke tradities hebben een religieuze oorsprong. Veel feestdagtradities vinden hun oorsprong in religieuze rituelen en vieringen. Bijvoorbeeld, kersttradities zijn sterk verbonden met het christendom, waarbij het vieren van de geboorte van Jezus Christus centraal staat. Rituelen zoals kerstmissen, kerstliederen en het uitwisselen van geschenken zijn voortgekomen uit religieuze praktijken.

Cultureel erfgoed: Traditionele feestdagpraktijken worden vaak doorgegeven van generatie op generatie als een manier om cultureel erfgoed te behouden. Deze tradities kunnen specifieke gebruiken omvatten, zoals bepaalde gerechten, decoraties, kledingstijlen of rituelen die kenmerkend zijn voor een bepaalde cultuur.

Seizoenen: Sommige tradities hebben te maken met seizoensgebonden veranderingen en festiviteiten. Bijvoorbeeld, midwinterfeesten zijn vaak gerelateerd aan de winterzonnewende, en veel tradities, zoals het versieren van bomen, zijn ontstaan als symbolen van hoop en vernieuwing in de donkerste dagen van het jaar.

Historie: Soms worden tradities gestart als reactie op een historische gebeurtenis. Bijvoorbeeld, bepaalde feestdagen kunnen zijn ontstaan als herdenkingen van overwinningen, vrede of nationale eenheid.

Familie: De befaamde stoofpot van moeder, de lekkerste zelfgebakken oliebol met oudejaarsdag of die heerlijke quiche tijdens het diner. Bijna iedere familie heeft wel een befaamd recept of traditie die in ere gehouden wordt tijdens de feestdagen.

Nederlandse Kersttradities

Fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar!

Nederlandse tradities tijdens de feestdagen, iedereen kan er legio opnoemen die ze bekend zijn! Een echte kerstboom versierd en wel met een mooi stel ingepakte cadeautjes. Maar vooral samen aan tafel is erg belangrijk tijdens een Hollandse kerst. En dan mag er met name op minimaal 1 van de avonden de traditionele gourmet niet ontbreken. De gourmet behoord al heel wat jaren tot oer Hollandse kersttraditie. Kleine stukjes vlees en groente op de plaat. En niet te vergeten de pannetjes onder het gourmetstel waarin je kleine pannenkoekje eigenlijk nooit echt gaar wordt. De kleine visjes die niet op het zelfde stukje mogen van de bakplaat als de groentes. Laten we eerlijk zijn, wie smult er nu niet van deze traditie? Natuurlijk is het niet alleen de gourmet. In Nederland geniet men van een uitgebreid ontbijt of brunch waar heerlijke broden, beleg en zoetigheden niet mogen ontbreken. Even populair als de gourmet is het uitgebreide Kerstdiner. Een heerlijke maaltijd van meerdere gangen dan wel verzorgd door de gastheer/vrouw van dat jaar thuis. Maar natuurlijk wordt er ook volop in de horeca genoten van een uitgebreid Kerstdiner. Ter afsluiting van het jaar genieten de meeste Nederlanders van een lekkere oliebol of appelflap. De naam oliebol is typisch Nederlands en het frituren van deegballen is al bekend sinds de middeleeuwen. In vele gezinnen is het zelf bakken van de bol dan ook een oude traditie.


Duitse tradities

Frohe Weihnachten und ein glückliches neues Jahr! 

Laat Kerst vieren gerust over aan de Duitsers. Het is immers het land waar de kerstboom vandaan komt. Al vanaf eind november raakt Duitsland in de sferen van Kerst. In vrijwel iedere plek wordt van groot tot klein een Kerstmarkt opgetuigd. Naast de markt is de advent kalender een traditie die niet mag ontbreken. 24 vakjes waar er vanaf 1 december iedere dag een geopend mag worden.  Kerst is een van de belangrijkste feesten in Duitsland. Traditioneel wordt op kerstavond (Heiligabend) een feestelijk diner geserveerd. Veelal bestaat het diner op Heiligabend uit aardappelsalade met worstjes.  Populaire gerechten op eerste Kerstdag zijn "Gänsebraten" (geroosterde gans), "Entenbraten" (geroosterde eend) of "Weihnachtsgans" (kerstgans). Andere typische bijgerechten zijn rode kool, zuurkool, aardappelklöße (aardappelknoedels), en gevulde appels. Oud en Nieuw wordt vaak gevierd met vrienden en vuurwerk. Een traditioneel gerecht voor Oud en Nieuw is "Karpfen blau" (gekookte karper), vaak geserveerd met aardappelsalade. Daarnaast worden "Berliners" (gevulde donuts) en "Pfannkuchen" (pannenkoeken) genoten.

Op het gebied van zoetigheden zijn "Lebkuchen" (kruidkoekjes), "Stollen" (kerstbrood met gedroogd fruit en noten), en "Marzipankartoffeln" (marsepeinaardappelen) populaire traktaties. Kinderen kijken uit naar de "Weihnachtsplätzchen" (kerstkoekjes) die vaak thuis worden gebakken.

Spaanse feestdagentradities

¡Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo! 

Begin december starten ook de Spanjaarden met het in de stemming komen voor het Kerstfeest. De straten en winkels zijn prachtig verlicht en versierd. De feestdagen worden afgetrapt met de El sorteo de Navidad op 22 december. De grote live loterijshow op tv waar zo ongeveer alle Spanjaarden aan deelnemen. Allen in de hoop de grote prijs te winnen. Kerstavond wordt met familie gevierd onder het genot van een lekker diner. Heerlijke zeevruchten of een fijne Serranoham worden geserveerd. Of men eet als familie een Pata, ofwel varkenspoot. Van de ham worden dan flinterdunne plakjes gesneden. En natuurlijk hebben ook de Spanjaarden heerlijke zoete traditionele lekkernijen zoals mazapan (marsepein) en turron (nougat). 25 december is voor de Spanjaarden officieel Kerst. Dan geniet men van heerlijke tradities. 26 december staat niet geregistreerd als officiële feestdag. Oud en nieuw wordt gevierd met een bijzondere traditie, het eten van 12 druiven om klokslag twaalf uur. De Spanjaarden door met de feestperiode tot 6 januari. Tijdens 3 koningen wordt er weer uitgepakt met veel cadeaus en familiebijeenkomsten.


Franse feestdagentradities

Joyeux Noël et Bonne Année! 

In Frankrijk worden de kerstdagen vaak gevierd met uitgebreide maaltijden en culinaire hoogstandjes. Hier zijn enkele typische kersttradities op culinair gebied in Frankrijk. Kerstavond, ook wel "Réveillon de Noël" genoemd, is een belangrijk moment van samenzijn en feestvieren. Familie en vrienden komen bijeen voor een uitgebreid diner dat vaak laat in de avond begint en de hele nacht kan duren. Het menu is rijk en gevarieerd. Echte tradities zoals Foie Gras (ganzen/eendenlever) mag niet ontbreken. Heerlijke oesters en zeevruchten dienen als populair voorgerecht. Als hoofdgerecht wordt kip of kalkoen gevuld met kastanje en paddenstoelen. Of een heerlijk wildgerecht met rijkelijke kruiden wordt geserveerd. En als afsluiter mag natuurlijk een echte Franse kaasplank niet ontbreken. Naast de culinaire tradities spenderen de Fransen de decembermaand graag hun tijd op de kerstmarkt. Waar lokale ambachtslieden hun handgemaakte decoraties en lekkernijen verkopen. En mag ook de middernachtmis als traditie niet ontbreken. Ook in Frankrijk is tweede Kerstdag geen officiële feestdag en wordt dan ook niet gevierd.

Belgische feestdagentradities 

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar!Joyeux Noël et Bonne Année! 

Zowel in Vlaanderen als Wallonië worden de kerstdagen in België op traditionele wijze gevierd, met een mix van culinaire en niet-culinaire tradities. De Belgen kunnen net als Nederlanders tijdens deze dagen genieten van een lekkere gourmet of fondue maaltijd. Maar ook wild gerechten staan hoog op de lijst van favorieten. Op culinair gebied is de Franse invloed ook goed merkbaar. de bûche de Noël, een opgerolde cake in de vorm van een boomstam, is een populair kerstdessert. Het wordt vaak gemaakt van lichte biscuit gevuld met crème en bedekt met chocolade of marsepein. De Belgen zijn net als de Nederlanders gek op gefrituurde deegwaren tijden de feestdagen. Een lekkere oliebol bestrooid met poedersuiker mag dan ook niet ontbreken op de feestmarkt.

Portugese feestdagentradities

Feliz Natal e um Feliz Ano Novo! 

Portugal heeft een rijke culinaire traditie, en tijdens feestdagen komen er bijzondere gerechten op tafel die de Portugese cultuur weerspiegelen. Bacalhau is een integraal onderdeel van de Portugese keuken, en tijdens feestdagen wordt het vaak in verschillende bereidingen geserveerd. Of het nu gaat om Bacalhau à Brás (kabeljauw met aardappel en ui) of Bacalhau com Natas (kabeljauw met roomsaus), dit gerecht staat symbool voor de Portugese feestelijke keuken. Azevias zijn zoete pasteitjes gevuld met pompoen of amandelen en worden vaak gegeten tijdens de kerstperiode. Overigens kent men in Portugal ook geen tweede Kerstdag. 24 en 25 viert men de dagen, en dan door naar de Oud en nieuw viering. Hier serveren de Portugezen graag Sonhos, gefrituurde deegballetjes vergelijkbaar met oliebollen.

Italiaanse feestdagentradities 

Buon Natale e Felice Anno Nuovo! 

Italië zou Italië niet zijn zonder een rijke feestelijke keuken tijdens de feestdagen. De Italianen beginnen Kerstavond, La Vigilia di Natale, met de traditie "Il Cenone della Vigilia." Dit is een uitgebreid diner met verschillende visgerechten. Populaire keuzes zijn gefrituurde inktvis (calamari), gestoofde kabeljauw (baccalà), en gemengde zeevruchten. Panettone en Pandoro zijn traditionele Italiaanse kerstgebakken. Panettone is een luchtig fruitbrood, terwijl Pandoro een zachte, boterachtige cake is. Beide worden vaak geserveerd tijdens de feestdagen en zijn populair om cadeau te geven. Op oudejaarsavond is er een traditie om cotechino (een gekookte varkensworst) te serveren met linzen. Dit gerecht symboliseert voorspoed en geluk voor het komende jaar. Linzen worden geassocieerd met geld en voorspoed vanwege hun gelijkenis met munten. Italiaanse feestdagenculinair tradities variëren enigszins per regio, maar gemeenschappelijk is de nadruk op verse, hoogwaardige ingrediënten en het delen van heerlijke maaltijden met familie en vrienden. En natuurlijk mag een heerlijke tiramisu niet ontbreken.

Zweedse feestdagentradities 

God Jul och Gott Nytt År! 

Als we denken aan de Zweedse keuken denken we natuurlijk al snel aan het Zweedse balletje. De Zweden genieten hier ook van tijdens de feestdagen. Köttbullar zijn wellicht een van de bekendste Zweedse gerechten. Ze zijn gemaakt van gehakt vlees, vaak een mix van rundvlees en varkensvlees, en worden gekruid met specerijen. Ze worden meestal geserveerd met aardappelpuree, lingonbärssylt (cranberrysaus) en roomsaus. Het Julbord is een uitgebreid kerstbuffet dat veel verschillende gerechten bevat. Traditionele gerechten die je op een Julbord kunt vinden, zijn o.a. gravad lax (gemarineerde zalm), köttbullar (gehaktballetjes), prinskorv (worstjes), Janssons frestelse (Jansson's verleiding, aardappelgratin met ansjovis), en diverse soorten haring. Saffraanbrood is een traditioneel Zweeds kerstbrood dat op smaak wordt gebracht met saffraan. Het kan rozijnen, amandelen en suiker bevatten. Het wordt vaak genoten met boter en een kopje glögg, een warme kruidige drank. Als drank geniet de Zweed van een heerlijke glögg is een warme kruidendrank, vergelijkbaar met glühwein, die vaak wordt genoten tijdens de kerstperiode. Het wordt gemaakt met rode wijn, kruiden zoals kaneel en kruidnagel, en soms sterke drank zoals brandewijn.

Griekse feestdagentradities 

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος! 

Als het om lekker eten gaat dan is men in Griekenland aan het juiste adres. Tijdens de feestdagen genieten de Grieken samen van de lekkerste maaltijden. Kerst wordt vaak gevierd met een feestelijk diner op kerstavond. Een populaire kerstschotel is "Christopsomo," een speciaal kerstbrood versierd met religieuze symbolen. Een ander geliefd gerecht is "Melomakarona," koekjes gedrenkt in honing en bestrooid met gehakte noten. Kerstdag zelf wordt vaak gemarkeerd door een uitgebreide maaltijd met vlees, gevulde groenten en gebak. Oud en Nieuw wordt vaak gevierd met familiebijeenkomsten en uitgebreide diners. Een traditioneel gerecht dat tijdens deze periode wordt gegeten, is de "Vasilopita," een zoet brood met een munt erin verstopt. Degene die het stuk met de munt krijgt, wordt verondersteld het komende jaar geluk te brengen. De Griekse culinaire tradities weerspiegelen de diepgewortelde culturele en religieuze betekenis van deze gelegenheden in de Griekse samenleving. Ze bieden ook een kans om te genieten van de heerlijke smaken van de Griekse keuken.

Noorse feestdagentradities

God Jul og Godt Nytt År! 

Kerst is ook in Noorwegen een van de belangrijkste feestdagen. Welke tradities en gerechten zijn populair in Noorwegen? Traditioneel gezien begint het kerstseizoen met de eerste zondag van de Advent. Populaire gerechten tijdens de kerstperiode zijn onder andere "ribbe" (gebraden varkensribbetjes), "pinnekjøtt" (gedroogd en gezouten schapenvlees) en "lutefisk" (gedroogde vis geweekt in een mengsel van water en gebluste kalk). Het "julebord" is een uitgebreid kerstbuffet dat vaak voorafgaat aan het kerstdiner. Het omvat een scala aan traditionele gerechten zoals gravlaks (gemarineerde zalm), gerookte vis, gehaktballen, gelei van veenbessen, diverse soorten kaas, en "medisterkaker" (vleesballen). Sylte is een traditioneel gerecht dat vaak tijdens de kerstperiode wordt gegeten. Het is een vleesgerecht gemaakt van varkensvlees dat in gelei is ingelegd en wordt vaak geserveerd met mosterd en brood. Natuurlijk staat ook hier het delen met familie en vrienden centraal tijdens deze dagen.

Finse feestdagentradities 

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! 

De Finse feestdagentradities weerspiegelen de verbinding met de natuurlijke omgeving en het belang van seizoensgebonden ingrediënten. Familiebijeenkomsten en het delen van maaltijden staan centraal bij het vieren van deze speciale gelegenheden. Kerst is een belangrijk feest in Finland en wordt vaak gevierd met een overvloed aan traditionele gerechten. Een van de populaire hoofdgerechten is "kinkku" (ham), die vaak wordt gebraden en geserveerd met mosterd. Andere gerechten zijn "kalakukko" (vlees- en vispastei), "rosolli" (bieten- en haringensalade), en "laatikot" (ovengerechten zoals aardappel- en wortelovenschotel). Lanttulaatikko is een ovenschotel gemaakt van geraspte rapen (rutabaga), rijst, siroop en kruiden. Het wordt vaak geserveerd als een bijgerecht tijdens het kerstdiner. Rusinasoppa is een traditionele rozijnensoep die vaak wordt geserveerd als onderdeel van het kerstontbijt of als dessert. Het is gemaakt van gedroogde vruchten, zoals rozijnen, en wordt gekruid met kaneel. Karjalanpiirakat zijn traditionele Finse pasteitjes afkomstig uit Karelië, gevuld met rijstepap, aardappel of wortel. Ze worden vaak gegeten tijdens de kerstperiode en zijn een favoriet bij veel Finse families. Al deze heerlijke lekkernijen dragen bij aan smaakvolle en gezellige feestdagen.


Oostenrijkse feestdagentradities 

Frohe Weihnachten und ein glückliches neues Jahr! 

Oostenrijk heeft een sterke culinaire traditie, en tijdens de feestdagen komen er veel heerlijke gerechten op tafel. Gebratener Karpfen (Gebakken Karper): In Oostenrijk is het traditie om op kerstavond gebakken karper te serveren, vaak vergezeld van aardappelsalade. Weihnachtsgans (Kerstgans): Net als in veel andere Europese landen is geroosterde gans een populaire keuze voor het kerstdiner. Het wordt vaak geserveerd met rode kool en aardappelknoedels (Erdäpfelknödel). Weihnachtskekse zijn diverse kerstkoekjes die in Oostenrijk worden gebakken. Elke familie heeft vaak zijn eigen favoriete recepten, variërend van boterkoekjes tot notenkoekjes. Silvesterpfannekuchen (Oudejaarspannenkoeken): Pannenkoeken worden vaak gegeten op oudejaarsavond. Ze worden vaak gevuld met abrikozenjam en opgerold, symbolisch voor het rollen van de oude naar de nieuwe tijd. Net als in veel andere landen wordt het nieuwe jaar in Oostenrijk vaak ingeluid met champagne en vuurwerk. Ook zijn de Oostenrijkers gek op Rumtopf. Een traditioneel alcoholisch drankje gemaakt door fruit in rum te weken. Het mengsel wordt gedurende enkele weken tot maanden bewaard en vaak geserveerd tijdens de feestdagen.

Tsjechische feestdagentradities 

Veselé Vánoce a šťastný nový rok! 

In Tsjechië is het een traditie om de kerstboom op Kerstavond te versieren. Familieleden verzamelen zich rond de boom voordat ze cadeautjes uitwisselen. Een veelvoorkomend kerstgerecht is gefrituurde karper, meestal geserveerd met aardappelsalade. Dit is een geliefd kerstdiner in veel Tsjechische huishoudens. Het eten van karper (kapr) is een klassieke Tsjechische kersttraditie. Vaak wordt de karper voorafgaand aan Kerst gekocht en in badkuipen gehouden totdat het moment van consumptie is aangebroken. Tegenwoordig maakt men vaak de karper met risotto. Tijdens het kerstfeest delen gezinnen vaak "Vanocni Oplatky," speciale hosties die vaak versierd zijn met kerstthema's. Deze hosties worden gedeeld als een teken van vrede en eenheid. Lentil Soup, of Čočková Polévka, is een gerecht dat vaak wordt gegeten op Oudejaarsavond. Lentils symboliseren geluk en voorspoed voor het komende jaar.

Hongaarse feestdagentradities 

Kellemes karácsonyt és boldog új évet! 

De feestdagen in Hongarije worden gevierd met stevige en smaakvolle gerechten zowel zoet als hartig. Bejgli is een traditioneel Hongaars kerstgebak. Het is een opgerold gebak met een vulling van maanzaad of walnoten, en het wordt vaak bereid in de aanloop naar Kerst. Halászlé, een pittige vissoep, is een gerecht dat vaak wordt geassocieerd met de kerstperiode in Hongarije. Het kan verschillende vissoorten bevatten en wordt vaak geserveerd met brood. Rakott Krumpli is een gelaagde aardappelovenschotel met eieren, worst en zure room een echt stevig gerecht. Ook neemt men graag Töltött Káposzta, gevulde koolbladeren, meestal gevuld met gehakt en rijst. Oudejaarsdag wordt vaak gevierd onder het genot van lencselves, ofwel linzensoep. Linzen worden namelijk geassocieerd met geluk en voorspoed. Sommige mensen vieren Oud en Nieuw met kolbász (worst) en házi sör (zelfgemaakt bier). Het is gebruikelijk om zelfgemaakte gerechten en drankjes te delen met vrienden en familie.

Een wereld vol met smaken 

We kunnen wel concluderen dat tijdens de feestdagen de keukens in alle hoeken van de wereld om worden getoverd tot ware culinaire paradijzen. De hele lucht hangt vol met geuren van feestelijke gerechten. Tijdens de feestdagen komen mensen overal ter wereld samen om te genieten van elkaars gezelschap en culinaire tradities. In de wereld van grenzeloze verbondenheid zien we veel overlap in gerechten. Maar toch blijft ook elk land trouw aan zijn eigen culinaire erfgoed. Ieder land, iedere familie en ieder persoon heeft eigen bijzondere gerechten die de zintuigen prikkelen. Eet, lach, deel en maak de feestdagen onvergetelijk. Cheers op een wereld vol smaken.

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen