De kunst van samenwerken met je levenspartner
21 november 2023 
5 min. leestijd

De kunst van samenwerken met je levenspartner

Het ondernemersavontuur aangaan met je levenspartner. Het is een unieke reis die gevuld is met uitdagingen en overwinningen. Zeker als je een nieuw avontuur aangaat met je partner samen. Het kan zo mooi zijn en je kunt elkaar in korte tijd heel veel beter leren kennen. Natuurlijk doordat je veel tijd fysiek samen doorbrengt. Juist door aan het zelfde project/doel te werken kom je er snel achter waar jullie elkaar in kunnen versterken. Maar ook kom je er daar achter waar de schoen wringt, of misschien zelfs behoorlijk knelt.

Van liefde naar ondernemerspartners 

Het idee om samen een bedrijf te starten ontstaat vaak uit gedeelde passies en dromen. Voor mij en Harold was het een gedeelde passie voor gastvrijheid en alles wat er bij het hospitality vak hoort. Wij hebben elkaar leren kennen op de werkvloer. Het was voor ons dan ook absoluut geen thema wat voor soort bedrijf wij zouden gaan runnen samen. De droom en passie die wij samen deelden al  voordat wij elkaar kende, werd voor ons de kern van ons gezamenlijke ondernemerschap. Niet voor ieder stel is het runnen van een gastenverblijf een gezamenlijke passie. Soms is het een langgekoesterde wens van een van de twee. Hoe mooi is het dan als de wederhelft het plan steunt en je hier samen een weg in kan vinden. Dat betekend niet dat de ander zich moet ‘’opofferen’’. Maar dat betekend dat je samen op onderzoek uit mag gaan om te kijken hoe je dit vorm kan geven.

Wat drijft jullie samen?

Dit samen vorm geven doe je door op zoek te gaan naar jullie gedeelde missie. Het vinden van je gemeenschappelijke drijfveren. Dit gaat veel verder dan het fysiek runnen van het bedrijf. Het gaat om gedeelde waarden en doelen waar jullie beide van gaan bruisen. Door gezamenlijke doelen de formuleren die resoneren met jullie gedeelde waarden kom je bij een goed concept. Of het nu gaat om het creëren van een unieke gastervaring, het nastreven van duurzaamheid, of het ondersteunen van de lokale gemeenschap, een gezamenlijke missie fungeert als leidraad voor besluitvorming en bedrijfsstrategie. Wees flexibel en bereid om compromissen te sluiten. Het kan zijn dat bepaalde taken niet volledig overeenkomen met ieders voorkeur, maar door flexibel te zijn, kun je een evenwicht vinden waarin beide partners zich gewaardeerd voelen. Blijf hierin ook samen evalueren, want gaande weg mogen doelen bijgesteld worden.


Synergie: elkaars sterke punten benutten 

Een van de meest waardevolle aspecten van ondernemen met je levenspartner is de kracht van synergie, waarbij de gezamenlijke inspanningen meer opleveren dan de som van individuele bijdragen. Krachten bundelen, elkaar sterktes benutten. Wij ontdekte al snel dat we verschillende vaardigheden hadden. Door deze vaardigheden te bundelen konden we elk aspect binnen onze bedrijven effectief aanpakken. Door taken op basis van sterke punten te verdelen, konden we efficiënter te werk gaan. Dit resulteerde niet alleen in tijdbesparing, maar ook in hogere kwaliteit van werk, en bovenal meer plezier. Want laten we eerlijk zijn, als je ergens goed in bent en je kunt daar samen van groeien, dat maakt werken toch ook fantastisch leuk! Waar de een de creatieve ideeën ontplooide maakte de ander een haalbaarheid en uitvoerplan.

Rekenen op steun 

Het moment dat we voor een uitdaging stonden riepen we natuurlijk niet naar elkaar ‘’dit is niet mijn taak’’. In die tijden konden we op elkaar vertrouwen voor ondersteuning. Als de een bijvoorbeeld te maken had met de druk van operationele problemen, kon de ander een ondersteunende rol spelen door strategische oplossingen te bedenken. Deze wisselwerking zorgde voor een veerkrachtigere bedrijfsvoering. Het combineren van onze creatieve denkwijzen leidde tot innovatieve oplossingen en unieke concepten. Door onze krachten te bundelen, konden we een gezamenlijke visie voor het bedrijf ontwikkelen. Dit zorgde voor duidelijkheid en consistentie in onze doelen, waardoor we effectiever konden werken aan het realiseren van onze gedeelde dromen.

Het ervaren van synergie met je partner in ondernemerschap gaat verder dan teamwork; het is het vermogen om elkaars sterke punten te herkennen, te waarderen en op een harmonieuze manier te integreren om een krachtigere en evenwichtigere onderneming op te bouwen. Deze steun gaat natuurlijk veel verder dan het ondersteunen van taken. Het gaat over elkaar zien, horen en begrijpen. Ondernemen kan een emotionele tol eisen. Flexibiliteit en begrip voor elkaars emoties en behoeften zijn van onschatbare waarde. Dit betekent dat je bereid moet zijn om naar elkaar te luisteren, zelfs als het niet altijd prettig is, en samen op zoek moet gaan naar oplossingen.

Samen lachen, samen huilen 

Samen ondernemen betekend samen genieten van je overwinningen. Dit is iets wat wij met der tijd hebben geleerd en steeds vaker ook zijn gaan doen. Het is heel belangrijk om samen stil te staan bij de successen die je hebt behaald. Van groot tot klein. Het vieren van succes versterkt namelijk je band en geeft nieuwe energie voor nieuwe uitdagingen. We zijn nogal snel geneigd om te kijken naar wat beter of meer kan. Natuurlijk wil je je blik op vooruit houden en continu je product of dienst verbeteren. Maar door stil te staan bij de zaken die je gewoon heel erg goed gedaan heb kom je in een positieve flow. Wat weer resulteert in nog meer successen!

Minstens zo belangrijk als samen lachen is het samen kunnen huilen. Het leven en dus ook het werken brengt nu eenmaal ook minder mooie momenten met zich mee. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen, privé en zakelijk. Tijdens moeilijke momenten is het delen van je verdriet met je partner enorm belangrijk. Het is juist in moeilijke tijden noodzaak om echt naar elkaar te luisteren. Begrip op te brengen en steun te geven. Tijd nemen voor zelfzorg is van cruciaal belang. Als ondernemerspaar moeten jullie jezelf toestemming geven om te rusten, op te laden en opnieuw te focussen. Door goed voor jezelf te zorgen, kunnen jullie beter voor elkaar en jullie onderneming zorgen.

Een reis van groei

Samenwerken als ondernemerspaar is een reis van groei, waarbij continue communicatie, wederzijdse ondersteuning en flexibiliteit essentieel zijn. Als jij onderstaande zaken kunt verweven in de samenwerking met je partner, dan kunnen jullie samen de wereld aan!

Duidelijke Communicatie:

Communiceer open en eerlijk met elkaar. Duidelijke communicatie is de sleutel tot begrip en voorkomt misverstanden. Bespreek zowel zakelijke als persoonlijke zaken regelmatig.

Definieer Rollen en Verantwoordelijkheden:

Zorg voor heldere afspraken over wie welke taken op zich neemt. Duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden voorkomt conflicten en zorgt voor een soepele samenwerking.

Waardeer Elkaars Sterkten:

Begrijp en waardeer elkaars sterke punten. Maak optimaal gebruik van elkaars vaardigheden en kwaliteiten om de onderneming te versterken. Dit draagt bij aan een gebalanceerde samenwerking.

Stel Gezamenlijke Doelen:

Formuleer gezamenlijke doelen en werk samen aan een gedeelde visie voor de toekomst. Een gedeeld perspectief versterkt de onderlinge band en motiveert om samen successen te behalen.

Flexibiliteit en Geduld:

Ondernemen brengt uitdagingen met zich mee. Wees flexibel en geduldig als dingen niet meteen volgens plan verlopen. Samenwerken vereist aanpassingsvermogen en het vermogen om te leren van tegenslagen.

Tijd voor Ontspanning:

Creëer ruimte voor ontspanning en quality time buiten de zakelijke sfeer. Het is belangrijk om ook als partners te genieten van momenten samen zonder het gewicht van de onderneming.

Professionele en Persoonlijke Grenzen:

Houd duidelijke grenzen tussen werk en privé. Hoewel het verleidelijk kan zijn om altijd over de onderneming te praten, is het belangrijk om ook ruimte te geven aan persoonlijke gesprekken.

Investeren in Zelfzorg:

Ondernemen kan intensief zijn. Zorg goed voor jezelf en moedig je partner aan hetzelfde te doen. Gezonde gewoonten en zelfzorg dragen bij aan het behoud van energie en veerkracht.

Blijf Elkaar Uitdagen en Inspireren:

Stimuleer elkaar om te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Blijf inspireren en deel elkaars successen. Een gezonde competitieve geest kan de groei van de onderneming bevorderen.

Evalueer en Pas Aan:

Evalueer regelmatig de samenwerking en de prestaties van de onderneming. Wees bereid om aanpassingen te maken en de koers bij te sturen als dat nodig is.

Zorg dat je het vooral niet altijd eens bent! 

Als het even schuurt, onthoud dan dat dit geen teken is van zwakte. Maar juist een mooi moment om te evolueren. Conflict is menselijk. Maak er juist een mooi moment van om te groeien samen!

Ben je benieuwd naar de samenwerkingen van andere echtparen? of ben je benieuwd wat wij hier nog meer over delen? Beluister de podcast

Over de schrijver
Mijn naam is Lisette en gastvrijheid zit diep in mijn hart. Gedurende mijn hele werkende leven heb ik toegewijd aan het omarmen van gastvrijheid in alle facetten. Als gastvrouw in hart en nieren doe ik niets liever dan mijn klanten ondersteunen door gastvrijheid en commercie naadloos te combineren. Mijn doel? Het bouwen van vertrouwensbanden met mijn relaties en samen de wereld van gastvrijheid nog mooier maken. Naast mijn liefde voor gastvrijheid heb ik een grote passie voor commercie. Sales en marketing zijn namelijk geweldig als je ze kunt combineren met gastvrijheid. Met aandacht en oprechtheid samenwerken en dromen en doelen najagen.
Reactie plaatsen