Overwin de Kerststress! 5 tips voor minder stress.
22 december 2023 
2 min. leestijd

Overwin de Kerststress! 5 tips voor minder stress.

Met de kerstdagen om de hoek ervaren veel ondernemers in de gastvrijheidsbrache stress. Uit eigen ervaring weet ik hoe intens deze periode kan zijn. Ik zie dan ook dat steeds meer bedrijven de deuren sluiten, natuurlijk niet door stress alleen, maar met name de afweging tussen kosten en baten. Terwijl andere, net als ik altijd gedaan heb, de laatste dagen van het jaar extra inspanning leveren om te excelleren. 

Met extra inspanning komt ook vaak stress. Daarom even 5 tips om de komende dagen niet alleen te leveren maar ook te kunnen genieten. 

Tip 1: Grondige Planning:

De Sleutel tot Succes Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Heb jij al een duidelijk plan voor wat je wilt en moet doen, en met wie? Uitstekend als je dit al geregeld hebt! Zo niet, geen zorgen – er is nog tijd. Neem een moment om rustig te zitten en een overzicht te maken van alle taken die moeten gebeuren. Controleer of je alles hebt en of je weet wat je moet doen en met wie. Een solide planning vormt de basis voor succesvolle feestdagen. Dus niet zeg nu niet, ik heb geen tijd om een planning te maken, want dit gaat juist tijd opleveren.

Tip 2: Delegeren voor Efficiëntie

Veel ondernemers hebben de neiging om veel taken zelf op zich te nemen. Echter, juist tijdens de drukke kerstperiode is het cruciaal om taken te delegeren. Maak gebruik van de hulp van medewerkers, familie en/of vrienden. Dit stelt je in staat om het overzicht te bewaren en je te focussen op het managen van het geheel. Een goede taakverdeling helpt om efficiënt te werken en zorgt ervoor dat je tijd hebt voor essentiële taken.

Tip 3: Regelmatige Controlepunten

Het is belangrijk om regelmatig controlepunten in te stellen, zoals ik elke twee uur deed. Tijdens deze momenten beoordeel je de voortgang aan de hand van je planning: wat is afgerond, waar loop je achter, en waar is extra aandacht nodig? Door deze regelmatige evaluaties voorkom je dat je verrast wordt op cruciale momenten, zoals de aankomst van gasten of het starten van het diner. Deze aanpak helpt om proactief te blijven en zorgt voor een soepel verloop van de kerstdagen.

Tip 4: Flexibiliteit is Essentieel 

Fixeer je niet te veel op je eigen menu, indeling of planning. Flexibiliteit is cruciaal tijdens de kerstdrukte. Er kan van alles misgaan, van verkeerde leveringen tot gasten die je planning omgooien. Door flexibel te zijn en snel te reageren op onvoorziene omstandigheden, kun je elk probleem het hoofd bieden. Dit betekent soms dat je ter plekke beslissingen moet nemen, maar het helpt om de kerstdagen soepel en zonder grote problemen te laten verlopen.

Tip 5: Effectief Omgaan met Stressvolle Momenten 

Het meest stressvolle moment tijdens de kerstdagen is vaak wanneer de gasten arriveren. Dit is het moment waarop alles samenkomt: de oven die geleegd moet worden, het inchecken van gasten, een praatje maken, en drankjes inschenken. Het is essentieel om kalm te blijven en effectief te communiceren met je gasten. Wees duidelijk over wat er gaat gebeuren en hoe. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van misverstanden, maar ook bij het managen van verwachtingen. Zo volgen de gasten jouw planning en hoef jij je niet constant aan te passen aan hun behoeften.

Bonustip: Samenwerken met Familie en Vrienden

Werken met familie en vrienden kan heel fijn zijn, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Maak duidelijke afspraken en schroom niet om taken te delegeren. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt en draagt bij aan een soepele samenwerking. Heldere communicatie en duidelijke taakverdeling zijn essentieel om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt, ook tijdens de drukke kerstdagen.

Zet 'm op tijdens de drukke kerstdagen! Vergeet niet om van deze speciale momenten te genieten en goed voor jezelf te zorgen. Wens jezelf en je gasten prachtige feestdagen toe. Fijne feestdagen en veel succes met alle voorbereidingen en activiteiten!


Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen en ik ben een expert in gastronomie en hospitality, ik ben opgegroeid in een bakkersfamilie waar hard werken en ondernemerschap centraal stonden. Ik ontwikkelde al jong een passie voor koken en voeding. Met meer dan 20 jaar ervaring in de branche, zowel in Nederland als in Europa, heb ik een diepgaande kennis van campings, hotels en restaurants. Ik heb vernieuwende concepten toegepast in de horecaonderneming die hij met Lisette runde, wat leidde tot succesvolle resultaten. Mijn expertise ligt in conceptontwikkeling, keukenmanagement en persoonlijke groei. Als coach ondersteun ik ondernemers in de gastvrijheidsbranche met een directe, eerlijke aanpak en veel enthousiasme, waarbij ik geloof in de kracht van een persoonlijke benadering. Samen met Lisette, bieden wij kennis en ervaring aan om andere ondernemers te helpen slagen.
Reactie plaatsen