The early bird catches te world
26 juli 2023 
2 min. leestijd

The early bird catches te world


"The Early Bird Catches the Worm"


Een spreekwoord dat op verschillende manieren kan worden toegepast en geïnterpreteerd. De letterlijke vertaling is "de vroege vogel vangt de worm." Een vogel staat immers vroeg op om een worm te vangen. Bovendien wil hij eerder dan zijn soortgenoten wakker zijn om de worm te vangen.

Vroeg opstaan, waar of niet waar?

Maar is het echt zo dat wanneer je vroeg opstaat, je op tijd bent om de "worm" te vangen? Dit spreekwoord moedigt aan om vroeg te beginnen, omdat dit vaak leidt tot succes of voordelen. Als jij, net als een vogel, eerder begint dan de rest, je goed voorbereidt en actie onderneemt, zul je beloond worden met kansen en succes die anderen missen. Maar terug naar de vraag: is het ook werkelijk zo?

Uit eigen ervaring kan ik volmondig ja zeggen! Al ruim een jaar sta ik iedere dag rond 6 uur naast mijn bed. Inmiddels is dit zo'n gewoonte geworden dat de wekker 9 van de 10 keer niet eens nodig is. Voor degenen die mij kennen, zal dit wellicht enige verbazing oproepen. Dankzij deze gewoonte heb ik het afgelopen jaar veel tijd en energie kunnen steken in mijn persoonlijke ontwikkeling, relaties en het stellen van doelen voor de toekomst.

Zet jezelf aan! Kies de mindset voor de dag.

Zou dit ook gelukt zijn als ik tot 11 uur in bed was blijven liggen? Misschien wel, maar een aantal jaren geleden zou ik daar volmondig "ja" op hebben geantwoord. Ik was namelijk geen vroege vogel. Voor 9 uur was ik zelden actief. Dit had deels te maken met mijn werk, maar ook voor een groot deel met mezelf. Tijdens de sluitingsperiodes van corona moest ik vroeg opstaan vanwege een verandering in onze bedrijfsformule. Na bijna 2 jaar vroeg opstaan, heb ik het afgelopen jaar bewust besloten dit te blijven doen, niet omdat het moest, maar omdat ik het wilde. Dit bleek een wijs besluit te zijn. Ik heb nu meer energie, ben productiever, positiever en vrolijker. Sinds kort bevind ik me ook iedere morgen al voor de vogels gaan fluiten  in het bos voor een wandeling op de berg achter mijn huis. Ik adem diep in, kom tot rust, noem het gerust meditatie, en geniet van het uitzicht. Op de terugweg naar beneden bepaal ik mijn mindset voor de dag en zet mezelf aan in een positieve vibe.


"The Early Bird Catches the World"

Afbeelding voor blog The early bird catches the world

Ik weet dat ik het spreekwoord eigenlijk verkeerd gebruik. Maar ik zeg graag: "The Early Bird Catches the World." Naar mijn gevoel klinkt dit beter en geeft het me de kracht die het eigenlijk heeft.

Wie vindt cadeautjes krijgen nou niet leuk?

Door vroeg op te staan, ben je je eigen gedachten en gevoelens voor en kun je jezelf beter klaarstomen voor de dag die voor je ligt. Een ander spreekwoord luidt: "Een goed begin is het halve werk." Dit geldt ook voor vroeg opstaan, zeker sinds ik de natuur opzoek in de vroege ochtend.

Als je met de juiste mindset de dag begint, wordt het een makkie, en zul je zien dat er meer kansen en successen op je pad komen. Dit is het cadeautje dat je ervoor terugkrijgt, zo zie ik dat. En hoe leuk is het om iedere keer als je vroeg opstaat een cadeautje te ontvangen? Ik vind het geweldig!

Om af te sluiten wil ik graag delen wat ik het afgelopen jaar heb geleerd: "Alles is er al." Je moet het alleen kunnen ontvangen, maar je moet het wel kunnen zien. Daarvoor moet je je openstellen. Mis geen enkele kans, zet iedere ochtend jouw mindset in de positieve stand en begin de dag met een glimlach. Je zult merken dat zaken waar je voorheen "slecht" op ging, ineens een stuk makkelijker worden.

Zet 'm op, en ik ben erg benieuwd hoe jij dit doet!


Leuk weetje, de afbeeldingen in deze blog zijn gemaakt met behulp van AI, artificial intelligence.

Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen en ik ben een expert in gastronomie en hospitality, ik ben opgegroeid in een bakkersfamilie waar hard werken en ondernemerschap centraal stonden. Ik ontwikkelde al jong een passie voor koken en voeding. Met meer dan 20 jaar ervaring in de branche, zowel in Nederland als in Europa, heb ik een diepgaande kennis van campings, hotels en restaurants. Ik heb vernieuwende concepten toegepast in de horecaonderneming die hij met Lisette runde, wat leidde tot succesvolle resultaten. Mijn expertise ligt in conceptontwikkeling, keukenmanagement en persoonlijke groei. Als coach ondersteun ik ondernemers in de gastvrijheidsbranche met een directe, eerlijke aanpak en veel enthousiasme, waarbij ik geloof in de kracht van een persoonlijke benadering. Samen met Lisette, bieden wij kennis en ervaring aan om andere ondernemers te helpen slagen.
Reactie plaatsen