Eten verbindt
16 januari 2024 
2 min. leestijd

Eten verbindt

Is eten een verbindende factor?

Het antwoord is ja! Eten fungeert eigenlijk als een soort lijm. Het verbindt ons met elkaar op zoveel verschillende niveaus. Een geweldig fenomeen, hoe zoiets van zelfsprekends zo’n grote betekenis kan hebben.

Ben je verbonden met de producent?

Om te beginnen verbinden de producten jou als consument met de producent. Door bewust te kiezen voor een bepaald product, kies je automatisch voor een verbinding met de producent ervan. De producent maakt bepaalde producten altijd met een achterliggende gedachte en doel. Natuurlijk is een van die doelen om jou als consument dit product aan te laten schaffen. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn om een product zo duurzaam mogelijk te produceren. Als jou voorkeur uitgaat naar duurzame producten, en een product straalt dit uit, dan ben jij sneller geneigd dit product aan te schaffen. Door de gemeenschappelijke interesse van zowel jou als de procent in duurzame producten ben je met elkaar verbonden.

En als je uit eten gaat?

De verbinding met de gene die je voeding bereid is groot, neem het restaurant waar je gaat genieten van een heerlijk gerecht. De zorgvuldig uitgekozen ingrediënten. De perfecte samenstelling van smaken in een gerecht. De kok die dat gerecht met liefde en passie heeft bereid. En de gastheer of vrouw die dat perfecte gerecht opdient met ook nog eens een bijpassend glas wijn en een glimlach. Je bent verbonden met elkaar. En wat dacht je van je tafelgenoot waarmee je deze heerlijke gerechten gaat opeten?

Samen eten

De verbinding van mensen onderling die samen eten is naar mijn inziens de meest tastbare verbinding. Bij vrijwel alle bijeenkomsten en samenkomsten is eten een onderdeel. Dit gaat van heel klein tot heel groot. Van een koekje bij je vriendin tijdens het thee drinken, tot een groot walking diner tijdens je bruiloft. Ga maar eens na bij welke samenkomst eten geen onderdeel was? Ik kan er maar heel weinig bedenken. Het hapje en het drankje tijden de netwerkborrel zorgen ervoor dat je net even makkelijker een gesprek kunt aanknopen. Samen eten schept namelijk een band. Even een chipje op de bank tijdens het kijken van de film, of we nu willen of niet, het wordt er gewoon net even gezelliger van!

Samen koken

Naast samen eten schept samen koken ook een band. Samen koken is misschien van alles in dit rijtje de meest verbindende factor. Samen met je kind koekjes bakken of een heerlijke taart, het versterkt je band door de samenwerking. Of met vrienden of je partner een heerlijke maaltijd koken. Tijdens het koken kun je sparren en ideeën uitwisselen. Tijdens het koken leer je samenwerken en elkaars creativiteit benutten. En dan ga je aan tafel, onder het genot van je eigen gemaakte gerechten luisteren naar elkaars verhalen. Kun jij je nog zo’n avond herinneren? Waar er eten, drinken en mooie verhalen in overvloed waren. Ik vind het de mooiste avonden!

Mijn conclusie, eten verbind ons op vele niveaus en laten we hier vooral van blijven genieten!

Maak van deze mooie momenten, momenten van verbinding!

Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen en ik ben een expert in gastronomie en hospitality, ik ben opgegroeid in een bakkersfamilie waar hard werken en ondernemerschap centraal stonden. Ik ontwikkelde al jong een passie voor koken en voeding. Met meer dan 20 jaar ervaring in de branche, zowel in Nederland als in Europa, heb ik een diepgaande kennis van campings, hotels en restaurants. Ik heb vernieuwende concepten toegepast in de horecaonderneming die hij met Lisette runde, wat leidde tot succesvolle resultaten. Mijn expertise ligt in conceptontwikkeling, keukenmanagement en persoonlijke groei. Als coach ondersteun ik ondernemers in de gastvrijheidsbranche met een directe, eerlijke aanpak en veel enthousiasme, waarbij ik geloof in de kracht van een persoonlijke benadering. Samen met Lisette, bieden wij kennis en ervaring aan om andere ondernemers te helpen slagen.
Reactie plaatsen