Mag je ook een eigen voedselveiligheidsplan opstellen - Kennisboek Hygiene en HACCP - Grenzeloos Gastvrij

Mag je ook een eigen voedselveiligheidsplan opstellen?

De keuze tussen een eigen hygiëneplan of gebruik je een goedgekeurde hygiënecode?

In de Europese voedingsmiddelenindustrie is voedselveiligheid van cruciaal belang. Elk bedrijf dat levensmiddelen of diervoeders produceert, verwerkt of distribueert, moet daarom beschikken over een voedselveiligheidssysteem gebaseerd op de HACCP-principes. Maar mogen bedrijven ook een eigen hygiëneplan opstellen? Ja, dat kan zeker.

Eigen hygiëneplan opstellen

Bedrijven kunnen inderdaad hun eigen hygiëneplan opstellen. Dit plan moet voldoen aan de voorwaarden van de Europese Hygiëneverordening (Verordening (EG) Nr. 852/2004) en gebaseerd zijn op de zeven basisprincipes van HACCP zoals beschreven in de Codex Alimentarius van de World Health Organization (WHO). Het plan moet goed onderbouwd zijn voor alle producten en processen binnen het bedrijf.

Voordelen van een eigen plan

Maatwerk: Een eigen voedselveiligheidsplan kan specifiek afgestemd worden op de unieke processen en producten van het bedrijf.

Flexibiliteit: Bedrijven kunnen hun procedures snel aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen of veranderingen in hun productieproces.

Uitdagingen van een eigen plan

Complexiteit: Het opstellen van een gedetailleerd en wetenschappelijk onderbouwd HACCP-plan kan complex en tijdrovend zijn.

Inspecties: Het plan moet regelmatig worden beoordeeld en goedgekeurd door toezichthouders zoals nationale voedselautoriteiten, wat extra administratieve lasten kan betekenen.

Gebruik van een goedgekeurde hygiënecode

Alternatief kunnen bedrijven gebruikmaken van een door de branche opgestelde en officieel erkende hygiënecode. Deze codes zijn opgesteld door sectororganisaties en goedgekeurd door de autoriteiten. In Nederland worden deze codes ook wel "gidsen voor goede praktijken" genoemd en zijn ze vastgelegd in het Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen.

Voordelen van een hygiënecode

Eenvoudiger implementatie: Deze codes zijn al goedgekeurd en bevatten duidelijke richtlijnen die gemakkelijk te volgen zijn.

Automatische naleving: Bedrijven die werken volgens een goedgekeurde hygiënecode voldoen automatisch aan de wettelijke eisen.

Nadelen van een hygiënecode

Beperkingen: Een hygiënecode biedt minder flexibiliteit en maatwerk in vergelijking met een eigen voedselveiligheidsplan.

Aanpassing: Sectorale codes kunnen minder snel worden aangepast aan de specifieke behoeften of veranderingen in een individueel bedrijf.

Welke optie past bij jou en jouw bedrijf?

Bedrijven in de Europese voedingsmiddelenindustrie hebben de keuze tussen het opstellen van een eigen voedselveiligheidsplan of het gebruik van een goedgekeurde hygiënecode. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Een eigen plan biedt maatwerk en flexibiliteit, terwijl een hygiënecode eenvoudiger te implementeren is en automatisch voldoet aan de wettelijke eisen. Welke optie het beste is, hangt af van de specifieke behoeften en mogelijkheden van het bedrijf.

Wij adviseren altijd een goedgekeurde hygiënecode te gebruiken als basis voor jouw bedrijfsplan. Deze plannen worden vaak aangeboden door de overkoepelende brancheorganisaties. Gebruik uit deze plannen de zaken die voor jouw bedrijf van belang zijn.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Geen probleem, wij helpen je graag verder om samen met jou te zorgen voor een goed hygiëneplan waar de keuringsdienst die bij jou komt controleren dik tevreden mee is, en jij, mits je natuurlijk ook naar de voorschriften werkt, je geen zorgen hoeft te maken over de voedselveiligheid. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Reactie plaatsen