Bewaartermijnen
Richtlijnen voor bewaartermijnen van bederfelijke Ingrediënten:
Een goed beheer van bederfelijke ingrediënten is erg belangrijk voor het voedselveilig werken. Ook helpt een goed beheer bij het behoud van kwaliteit en het minimaliseren van verspilling. De onderstaande richtlijnen bieden praktische adviezen voor het gekoeld en diepgevroren bewaren van deze producten. Voor de juiste borging van de bewaartermijnen is labelen erg belangrijk.
Gekoeld bewaren: Aanbevolen bewaartermijnen
Voor gekoelde ingredienten is max. 7 °C, maar wij adviseren om max. 4 °C te hanteren waar door de houdbaarheid in de meeste gevallen 24 uur verlengd kan worden. Het gekoeld bewaren van bederfelijke producten is belangrijk om de versheid en veiligheid te waarborgen. Wij adviseren dan ook om de volgende bewaartermijnen te hanteren voor het beste resultaat:
2 dagen: Rauw vlees, fricandeau, rosbief, rauwe/gekookte/gerookte/gebakken vis, zoute haring, garnalen, mosselen, gesneden groente, bladgroente (zoals sla en spinazie), en producten uit blik of pot.
3 dagen: Gesneden of geraspte kaas, gebakken en gebraden vlees.
4 dagen: Gekookte worst, (smeer)leverworst, gekookte vleeswaren, zachte kaas (zoals brie, camembert), melk, ongeslagen room.
1 week: Cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees (gezouten vleeswaren), stuk jonge of jong belegen kaas, smeerkaas, gekookt ei, onbewerkte verse groenten.
2 weken: Stuk belegen of oude kaas, boter.
4 weken: Ongekookte eieren, margarine.
Diepvries bewaren: Aanbevolen bewaartermijnen
Voor de diepgevroren ingredienten is -18 °C de minimale temperatuur. Voor het diepgevroren bewaren van bederfelijke ingrediënten, adviseren wij de volgende bewaartermijnen:
1-2 maanden: Boter of margarine.
Maximaal 3 maanden: Gehakt, gebakken en gebraden vlees, vleeswaren, vis, kaas, producten uit blik of pot, en gesneden groenten.
Maximaal 6 maanden: Rauw vlees en rauwe kip.
Praktische Tips
Labelen:
Zorg voor een duidelijke labeling met bewaardatum en inhoud om de FIFO-regel (First In, First Out) te kunnen volgen.
Temperatuurbeheersing:
Controleer regelmatig de temperatuur in koel- en vriesapparatuur om optimale bewaaromstandigheden te garanderen. Het is daarom raadzaam om de daarvoor bestemde registratieformulieren te gebruiken. In onze community kun je voorbeelden hiervan vinden.
Controleer altijd het etiket:
In de basis geldt dat alle bederfelijke en dus gekoelde ingrediënten die zelfbereid, geopend, aangesneden, uitgeschonken, teruggekoeld, etc. zijn, in de basis 48 uur houdbaar zijn bij max. 7 °C of 72 uur houdbaar zijn bij max. 4 °C.
Maar let op: staat op het etiket een andere bewaar termijn bijvoorbeeld: 'na openen 5 dagen gekoeld houdbaar' dan is deze leidend!
Gebruik je zintuigen:
Hoewel de richtlijnen bestaan voor de bewaartermijnen van ingrediënten geven deze natuurlijk geen garanties. Het vakkundig beoordelen met gebruik van je zintuigen (sensorisch beoordelen) is dan ook zeer belangrijk. Er kan altijd eerder bederf optreden dan de richlijnen aangeven.
Mag ik producten langer bewaren dan de aangegeven tht?
Nee, dat mag niet. Op vrijwel alle producten in de Europese voedingsbranche staat een houdbaarheidsdatum aangegeven. Een zo genoemde ThT datum, Tenminste houdbaar tot datum. In de hygiëne code staat beschreven dat deze datum leidend is.
De laatste tijd onstaat er wel steeds meer discussie rondom dit thema. Gezien de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven en overheden is voedselverspilling een veel bespoken onderwerp. Het kan dus maar zo dat deze regel anders toegepast gaat worden in de nabije toekomst.
Zijn er uitzondering op de houdbaarheid termijnen?
Ja, in de hygiënecode voor de horeca staat beschreven dat harde kazen, en zure zuivelproducten als kwark en yoghurt. langer bewaar mogen worden dan de aangegeven ThT op het product.
Veelvoorkomende fouten
Wees alert en voorkom veelgemaakte fouten zoals het te lang buiten de koeling laten van producten, het negeren van de FIFO-regel, en het niet correct instellen van temperaturen in koel- en vriesapparatuur.
Als je deze bewaartermijn en praktische tip volgt, kun je de voedselveiligheid, kwaliteit en voedselverspilling beter waarborgen. Het is belangrijk om altijd de meest actuele voedselveiligheidsrichtlijnen te volgen en aan te passen aan specifieke producten en omstandigheden.