werving en selectie van horecapersoneel

Werving en selectie van Horecapersoneel

13 januari 2024

Hoe Jouw Horecabedrijf het Personeelstekort Slim Kan Tackelen: Tips voor Werving en Selectie

 We begrijpen dat jij, net als veel anderen, worstelt om de juiste mensen te vinden om je team te versterken. Laten we samen de sleutels ontdekken om dit probleem aan te pakken en jouw horecabedrijf naar nieuwe hoogten te tillen.

De Uitdagingen Begrijpen

Wat maakt het zo moeilijk?

De horeca staat voor unieke uitdagingen als het gaat om personeelstekorten. Oudere werknemers gaan met pensioen, en de nasleep van de pandemie heeft de zaken niet makkelijker gemaakt. Werknemers overwegen hun carrièrekeuzes zorgvuldiger, waardoor het vinden van het juiste talent een echte puzzel wordt.

 Het Effect op Jouw Zaak

Een beperkt aantal personeelsleden betekent dat de werkdruk toeneemt. Dit vertaalt zich vaak naar langere wachttijden. Gasten die langer moeten wachten op hun bestellingen of op hun tafel, kunnen ontevredenheid ervaren, wat kan leiden tot een daling van de tevredenheid en mogelijke verliezen in herhaalbezoeken. Wanneer het personeelsbestand onder druk staat, kan de kwaliteit van de service afnemen. Medewerkers kunnen zich overweldigd voelen, waardoor ze moeite hebben om dezelfde niveaus van efficiëntie en gastvrijheid te handhaven. Een overbelast team heeft niet alleen gevolgen voor de huidige operationele efficiëntie, maar kan ook leiden tot een negatieve werkomgeving, wat de retentie van personeel verder kan beïnvloeden.

Slim Werven: Laat Je Zien op het Web

Een Professionele Online Aanwezigheid

Een overtuigende online aanwezigheid begint met jouw bedrijfswebsite. Deze moet meer zijn dan alleen een plek waar mensen je menu kunnen bekijken. Het is jouw digitale visitekaartje en tevens een platform om potentiële medewerkers aan te trekken. Zorg ervoor dat je website aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk is. Laat op een heldere manier zien wie je bent als bedrijf, wat je doet en waarom jouw zaak een geweldige werkplek is. Gebruik foto's en verhalen om de sfeer en cultuur van je horecabedrijf te tonen. In de digitale wereld van vandaag is een positieve online indruk van vitaal belang om nieuw talent aan te trekken.

Digitale Wervingshulpmiddelen

Duik in de wereld van digitale wervingshulpmiddelen die specifiek zijn ontworpen om de uitdagingen in de horeca aan te pakken. Deze platforms en apps maken het wervingsproces niet alleen eenvoudiger, maar ook doelgerichter. Denk aan gespecialiseerde websites waarop werkgevers en werknemers in de horeca samenkomen. Hier kun je niet alleen vacatures plaatsen, maar ook gericht zoeken naar geschikte kandidaten. Deze tools maken gebruik van filters en algoritmes om de perfecte match te vinden. Door slim gebruik te maken van deze digitale wervingshulpmiddelen, bespaar je niet alleen tijd, maar vergroot je ook de kans op het vinden van het juiste personeel voor jouw horecabedrijf.

Betrek Je Huidige Team

Jouw huidige medewerkers zijn niet alleen de drijvende kracht achter de dagelijkse operaties, maar ook waardevolle ambassadeurs voor jouw zaak. Implementeer een 'referral program' waarin je hen aanmoedigt om geschikte kandidaten aan te bevelen. Maak dit proces eenvoudig en aantrekkelijk, bijvoorbeeld door beloningen aan te bieden voor succesvolle aanwervingen. Een tevreden en betrokken team zal eerder hun professionele netwerken benutten en potentiële kandidaten naar jou doorverwijzen. Bovendien versterkt dit niet alleen het gevoel van gemeenschap binnen je team, maar helpt het ook om verborgen talent binnen je eigen gelederen te ontdekken. Het opzetten van een gestructureerd systeem waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun bijdrage aan de werving, zal de teamspirit stimuleren en tegelijkertijd de zoektocht naar nieuw personeel vereenvoudigen.

Slim Selecteren: Snel, Simpel, en Flexibel

Efficiënte Screening

In een tijd waarin snelheid van essentieel belang is, is efficiënte screening een cruciale stap in het wervingsproces. Maak gebruik van geavanceerde online tools die gestandaardiseerde vragenlijsten en tests aanbieden. Deze tools maken niet alleen een snelle beoordeling van de kwalificaties van kandidaten mogelijk, maar bieden ook inzicht in hun persoonlijkheid, motivatie en culturele fit met jouw bedrijf. Door gestandaardiseerde processen te implementeren versnel je de selectie van geschikte kandidaten. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar verhoog je ook de kans om de juiste persoon voor de functie te vinden.

Gestroomlijnde Interviews

Een gestructureerd interview hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het betekent wel dat je een duidelijk plan hebt. Bepaal vooraf de belangrijkste criteria voor de functie en stel vragen die gericht zijn op het beoordelen van deze specifieke eigenschappen. Dit helpt bij het verminderen van subjectiviteit en zorgt voor consistente beoordelingen van alle kandidaten. Een gestroomlijnd interviewproces betekent niet alleen tijdwinst, maar draagt ook bij aan een eerlijke evaluatie. Door van tevoren de juiste vragen te bepalen, kun je dieper ingaan op de relevante vaardigheden en ervaring die je zoekt, waardoor je een beter beeld krijgt van de geschiktheid van de kandidaten.

Flexibiliteit in Keuzes

In een krappe arbeidsmarkt is het cruciaal om flexibel te zijn in je keuzes. Sta open voor kandidaten die misschien niet alle vereisten afvinken, maar wel de bereidheid tonen om te leren en te groeien. Het gaat niet alleen om ervaring; het gaat ook om het identificeren van potentieel. Overweeg het opzetten van trainingstrajecten voor kandidaten die misschien nog niet volledig voldoen aan de gestelde eisen maar wel de juiste attitude hebben. Dit vergroot niet alleen de pool van beschikbare kandidaten, maar stelt je ook in staat om te investeren in de ontwikkeling van talent dat op de lange termijn van waarde kan zijn voor jouw horecabedrijf. Flexibiliteit in keuzes betekent het heroverwegen van traditionele wervingsnormen en het openstaan voor diverse achtergronden en leerpotentieel.

Investeer in je team

Interne Opleiding

Investeer in je huidige team door interne opleidingsprogramma's aan te bieden. Heb je iemand met potentieel gespot? Geef ze de kans om te groeien. Het kost wat tijd, maar het bouwt aan een loyaal en deskundig team.

Competitieve Arbeidsvoorwaarden

Een van de krachtigste investeringen die je als horecaondernemer kunt doen, is in je eigen team. Het herkennen van potentieel talent binnen je huidige medewerkers is als het ontdekken van ruwe diamanten. Overweeg het opzetten van interne opleidingsprogramma's om deze ruwe talenten te slijpen tot echte experts in hun vakgebied. Geef ze de kans om te groeien, niet alleen in hun huidige rol maar ook naar nieuwe verantwoordelijkheden. Hoewel het tijd en middelen kan kosten, zal het bouwen aan een loyaal en deskundig team op lange termijn vruchten afwerpen. Bovendien versterkt dit de bedrijfscultuur en het gevoel van betrokkenheid onder je medewerkers.

Conclusie

Beste horecaondernemer, we weten dat het vinden van goed personeel geen gemakkelijke taak is. Maar met slimme wervings- en selectiestrategieën, het betrekken van je huidige team en het investeren in interne opleiding, kun je het personeelstekort overwinnen. Zorg dat je online zichtbaar bent, maak gebruik van digitale tools en wees flexibel in je keuzes. Dit zijn de bouwstenen voor een sterk team en een bloeiend horecabedrijf. Neem deze stappen, laat je ondernemersgeest schijnen, en zie jouw zaak floreren in de uitdagende wereld van de horeca.

Kun jij hulp gebruiken met hoe je jouw bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor nieuwe medewerkers? Neem contact met ons op! Wij staan graag voor je klaar! 

Reactie plaatsen