Op deze 6e januari vieren we de minder bekende maar toch betekenisvolle feestdag: Driekoningen. Een dag die vaak onopgemerkt voorbijgaat, maar voor velen is het een reden om iets bijzonders te maken en te delen.
De Driekoningentaart, een prachtige Franse traditie, voegt een vleugje magie toe aan deze dag. Binnenin de taart verbergt zich een boon, en wie deze vindt, wordt uitgeroepen tot koning van de dag. Een koninklijke ontsnapping aan huishoudelijke taken en de mogelijkheid om de gebeurtenissen van de dag naar eigen goeddunken te sturen - wie zou daar niet van dromen?
Wat vieren we tijdens 3 koningen?
Maar laten we eens stilstaan bij de oorsprong van Driekoningen. Op 6 januari herdenken we het moment waarop de wijzen uit het oosten een opvallende ster zagen. Deze bijzondere gebeurtenis leidde hen naar Bethlehem, waar ze Jezus, de pasgeboren koning der Joden, vonden. De drie wijzen, in het Grieks Apellius, Damascus en Amerius genoemd, symboliseren verschillende levensfasen met hun respectievelijke leeftijden van 20, 40 en 60 jaar. Naast de Griekse namen zijn er Hebreeuwse en Perzische varianten zoals Galgat, Malgalat en Sarathin, of de bekendere Melchior, Balthasar en Caspar.
In de oorspronkelijke Oosterse christelijke traditie vierde men de geboorte van Jezus, bezocht door de wijzen die geschenken van wierook, mirre en goud meebrachten.
Nu we het verhaal achter Driekoningen begrijpen, werpen we een blik op de culinaire tradities rondom dit feest.
De driekoningen taart
Wij hebben gekozen voor de Galette des Rois, een authentieke Franse klassieker die elke gerenommeerde Franse patissier rond Driekoningen bereidt. Binnenin de taart bevindt zich de 'fève,' de boon. Degene die deze in zijn of haar stukje taart vindt, wordt voor die dag de koning of koningin en is vrijgesteld van huishoudelijke taken, met de vrijheid om het dagprogramma te bepalen.
Volgens de traditie neemt het jongste gezinslid plaats onder de tafel en bepaalt van daaruit ongezien welk stuk naar wie gaat, waardoor de verrassing compleet is. De taart wordt verdeeld in het aantal gasten aan tafel plus één extra stuk. Dit extra stuk wordt vaak toegewijd aan een hulpbehoevend persoon, waardoor de traditie ook een mooie daad van vrijgevigheid omvat.
De laatste nieuwjaarswensen
Terwijl we genieten van de heerlijke tradities rondom Driekoningen, werpen we ook een laatste blik op het nieuwe jaar. De officiële laatste nieuwjaarswensen worden vaak uitgesproken tijdens de eerste dagen van januari. Het is een tijd waarin vrienden en familie elkaar nogmaals begroeten met warme woorden en goede voornemens voor de rest van het jaar. De feestelijke sfeer strekt zich uit tot ver na de jaarwisseling, en het uitwisselen van deze wensen vormt een mooie afsluiting van de feestperiode. Laten we de positieve energie van de nieuwjaarswensen meenemen terwijl we genieten van de Driekoningentaart en de betoverende tradities die deze dag kenmerken.
Is het niet een prachtige traditie? Overweeg om deze heerlijke taart te bereiden voor je gasten en verras ze met deze betoverende gewoonte op Driekoningen.
Wil jij ook deze 3 Koningen taart maken voor jezelf of je gasten? Check hier het recept